Ny Chromecast på gång – stöder 5 GHz-bandet

Google Chromecast

Nya Chromecast får stöd för 5 GHz-bandet för WiFi

Chromecast ser ut att få en uppgraderad modell som eventuellt kan lanseras någon gång i framtiden. Om man ska tro amerikanska FCC där nya modellen nyligen visat upp sig är enda nyheten stöd för WiFi över 5 GHz-bandet.


Fördelar med 5 GHz

Det betyder att man med nya Chromecast kan dra av den mindre trafiken i 5 GHz-bandet då betydligt fler enheter stannar i 2.4 GHz. Allt från WiFi till Bluetooth och köksapparater som mikrovågsugnar bildar snabbt en motorväg i luften över 2.4 GHz och med 5 GHz undviker man fortfarande mycket av detta.

Nackdelen är att WiFi-signalen inte når lika långt, så Chromecast-enheten måste vara närmare routern för en bra signal. Däremot står sig signalerna bättre mot material som hade blockerat de i 2.4 GHz-bandet – så fördelarna måste vägas mot nackdelarna – vad ska man egentligen använda?

Nexus Player

Om Google faktiskt släpper en ny Chromecast som klarar både 2.4 GHz och 5 GHz så lär det bli utan några större fanfarer och med en prislapp identisk med befintliga modellen. Om den kommer och i så fall när vet vi dessvärre inte än.

Med Nexus Player presenterad ska det bli riktigt spännande att se hur nya mediaspelaren från Google (utvecklad i samarbete med Asus) står sig på marknaden. Chromecast har fått enorm uppmärksamhet och frågan är om Nexus Player kan nå samma status som den mindre och billigare kusinen – vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.