Asus Eeebook X205 – superbillig bärbar dator

asus-eeebook-x205

Eeebook X205 – superbillig bärbar dator

Asus lanserar en ny bärbar dator med 11.6-tumsskärm och ett lågt pris.

Modellen heter Eeebook X205 och med sina 12 timmars batteritid är det tydligt att portabilitet är huvudfokus för datorn. Vad man däremot inte satsat någon större krut på är resten av hårdvaran som tydligt halkar ordentligt i fråga om prestanda.

Intel Atom & Windows 8.1

Under skalet sitter en Intel Atom Z3735 med fyra processorkärnor och som bygger på Bay Trail-arkitekturen. Det finns även 2 GB internminne, 32 till 64 GB lagringsutrymme och operativsystemet är Windows 8.1. Skärmen är som nämnt på 11.6 tum och upplösningen stannar på 1 366 x 768 pixlar.

Vidare kan nämnas att Eeebook X205 har plats för microSD-kort om man vill utöka lagringsutrymmet, WiFi 802.11n, 2 st USB 2.0-portar och microHDMI. Inga konstigheter här alltså även om USB 3.0 beklagligt nog är frånvarande.

Lågt pris

Målet med Eeebook X205 är inte att vara ett prestandamonster utan istället en lågbudgetdator till ett behagligt pris. Köper man datorn får man lägga ut 199 dollar, vilket omräknat blir cirka 1 800 kronor efter momspåslag.

Jag kommer mycket väl ihåg när jag köpte min första netbook – en Asus Eee PC 701. Intel Celeron-processor, 7-tumsskärm och Linux som operativsystem. Det tog bara några dagar för mig att inse hur dåligt den fungerade och returnerade maskinen till butik.

Har du haft, eller har du en netbook? Och i så fall – vad tycker du om den?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.