Ny certifiering för Chromebooks med kraftfullare hårdvara

Google Chromebook Plus

Om du vill köpa en Chromebook, men är inte säker på om hårdvaran är tillräckligt kraftfull – då ska du ta en titt på nya certifieringen ”Chromebook Plus”.

Google meddelar att certifieringen kommer att användas för Chromebook-modeller med extra kraftfull hårdvara av modernare mått. Det finns minimumkrav som säkerställer att oavsett vilken Plus-certifierad dator du väljer så har den en hög lägstanivå på prestandan.

Hårdvarukraven för Chromebook Plus

För Chromebooks med Plus-certifieringen betyder det att processorn är en 12:e generationens Intel Core i3-processor eller bättre, alternativt AMD Ryzen 3 7000 eller högre. Det betyder också minst 8 GB RAM och minst 128 GB lagringsutrymme.

Andra krav är en skärm som är på minst 1080p och det måste finnas en webbkamera som klarar full-HD.

När du ser kraven så kanske du tycker att de inte är speciellt höga jämfört med vilken annan Windows- eller Mac-dator som helst på marknaden idag. Och du har absolut inte fel. Men ChromeOS som finns i Chromebook-datorerna har inte samma prestandakrav och du behöver normalt inte lika bra hårdvara som i en PC / Mac.

Adobe Photoshop i webbläsaren ingår

Andra krav för Plus-certifieringen är att tillverkaren måste skeppa med webbversionerna av Google Photos Magic Eraser och Adobe Photoshop utan extra kostnad.

Under nästa år kommer ett gäng funktioner som baseras på artificiell intelligens att läggas till med uppdateringar för ChromeOS. Exakt vilka de är återstår att se.

De första datorerna med Chromebook Plus-certifiering släpps den 9 oktober 2023. Tillverkarna som har modeller redo är Acer, Asus HP och Lenovo.

Här är några av modellerna:

  • Acer Chromebook Plus 515
  • Acer Chromebook Plus 514
  • Asus Chromebook Plus CM34 Flip
  • Asus Chromebook Plus CX34
  • HP Chromebook x360 14″
  • Lenovo Flex 5i Chromebook Plus
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.