Nvidia Geforce Now får raytracing & Android-stöd

Nvidia Geforce Now

Nvidia släpper raytracing-stöd till Geforce Now. Samtidigt kommer den populära speltjänsten till Android på mobiltelefoner. Läs allt om nyheten här.


Vad är Geforce Now?

Geforce Now är en speltjänst som gör att du kan köra PC-spel på exempelvis en Mac eller Nvidia Shield via hemnätverket. Spelen strömmas direkt till den andra enheten och det finns stöd för runt 400 speltitlar.

För att kunna använda Geforce now behöver du en nätverksanslutning på minst 15 MB/s om du vill spela i 720p med 60 fps, maximalt 25 MB/s för 1080p med 60 fps. För detta behövs en ethernet-anslutning alternativt trådlös anslutning till WiFi 5 GHz.

Du kan använda datormus och tangentbord alternativt en handkontroll för konsoler. Bland annat fungerar den officiella Playstation 4-kontrollen, trådbundna handkontroller för Xbox One och gamepads från Logitech.

Vad betyder raytracing-stödet för Geforce Now?

nvidia geforce now datacenter 2019
Datacenter för Geforce Now.

För att kunna använda raytracing i spel med Geforce Now så måste speltitlarna ha stöd för renderingstekniken.


Bland spelen som stöder raytracing finner vi exempelvis Battlefield V, Metro: Exodus och Shadow of the Tomb Raider. Dessutom är det bekräftat att Minecraft får raytracing-stöd inom en överskådlig framtid.

Normalt innebär raytracing i realtid en rejäl försämring av prestandan, för tekniken kräver extremt mycket av hårdvaran. Men Nvidia har uppgraderat sina enorma datacenter för att hantera den ökade belastningen.

Just idag har nya RTX-servrar börjat rullas ut till Nvidias serverhallar i norra Kalifornien och Tyskland. Fler platser kommer att få uppgraderingen inom kort.

Tidigare har Geforce Now-servrarna varit bestyckade med äldre och långsammare GTX 1060 och GTX 1080 – men nu är det alltså nyare RTX-serien som gäller.

Vad kan jag göra med Geforce Now på Android?

Med Geforce Now-appen i din Android-telefon så öppnas en helt ny värld av gaming direkt med din mobiltelefon.

Du får samma utbud av spel med Geforce Now-appen som på din Windows-dator, Nvidia Shield eller Mac-dator. Det stora problem med en Android-telefon är styrningen.

För att kunna styra krävs att du kopplar en Bluetooth-handkontroll till mobilen. Många PC-spel är nämligen inte kompatibla med pekskärmar. Tacksamt nog finns ett hyggligt utbud med både billiga och dyra handkontroller att använda.

Hur mycket kostar Geforce Now?

I skrivande stund är det oklart hur mycket Geforce Now kommer att kosta.

Geforce Now är kostnadsfri att använda under beta-perioden, men Nvidia har tydligt markerat att det kommer bli en kostnad när tjänsten släpps i sin fullversion.

Om du vill prova Geforce Now under beta-perioden kan du anmäla ditt intresse här. Nya antagningar kommer behandlas allt eftersom det öppnas nya platser av Nvidia.

Notera att Nvidia INTE tillhandahåller några spel. Du måste själv äga spelen som du vill strömma till dina enheter via Geforce Now. Du kan bland annat använda spel som köpts via Steam, Uplay och Battle.net.

För mer information rekommenderar vi att du läser den här FAQ-sidan från Nvidia.

Hur många användare Geforce Now under betan?

Enligt Nvidia har ett okänt antal användare strömmat mer än 30 miljoner timmars spel, fördelat på 1 000 spel till PC, Mac och Nvidia Shield-enheter.