Nvidia fixar CPU-bugg i GeForce-drivrutinerna – uppdatera idag

Nvidia Geforce RTX
Foto: casparrubin, Unsplash

Nvidia har släppt en snabbfix som löser CPU-problemet i de senaste drivrutinerna GeForce 531.18 WHQL.

Om du har för vana att alltid ladda ner och installera de senaste drivrutinerna för ditt grafikkort så är det dags att göra en ny uppdatering så fort du kan.

Anledningen är att GeForce 531.18 WHQL har en bugg som gör att datorns processor måste arbeta mycket hårdare än den egentligen behöver. Det sliter på dina komponenter och påverkar datorns prestanda negativt.

Tacksamt nog finns en ny version att ladda ner från Nvidias webbsajt och GeForce Now-appen för Windows.

Det tog lite mer än en vecka för Nvidia att identifiera problemet som snabbt uppmärksammades av användarna. Och det rapporterades kvickt till tillverkaren via både officiella och inofficiella kanaler, bland annat Reddit.

Upp till 15 procent högre CPU-belastning

Enligt användarna så gjorde GeForce 531.18 WHQL att processorn i datorn hade mellan 10 och 15 procents högre belastning än normalt. Givetvis drabbades inte alla användare som installerat versionen på datorn, men tillräckligt för att problemet snabbt skulle uppmärksammas.

En temporär lösning var att blockera filen NvGSTPlugin.dll från att ladda. Det är en “NVIDIA Game Session Telemetry”-plugin för GeForce Now-appen och att radera den löste den onödigt höga processorbelastningen.

Den riktiga lösningen är att ladda ner och installera uppdateringen till GeForce 531.26 WHQL.

Via AnandTech

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.