Nvidia: Dålig tillgång på RTX 3000-kort till februari 2021

nvidia geforce rtx 3000 illustration 2020

Grafikkortstillverkaren Nvidia bekräftar i ett meddelande att tillgången på nya RTX 3000-korten kommer att vara mycket begränsad i flera månader framöver.


Det är i princip omöjligt att få tag på ett grafikkort ur nya och heta RTX 3000-serien. Om du inte har förhandsbokat så klart – för flera månader sedan.

De få kort som skeppas från Nvidias och OEM-tillverkarna tar slut på minuter, om de ens når butikerna överhuvudtaget innan förhandsbokarna får korten.

Och om det faktiskt är möjligt att köpa ett kort i nätbutikerna idag så är det så kallade scalpers som tar dem. Alltså personer som köper billigt och säljer till mångdubbla priset på sajter som Blocket och Facebook.

Förhoppningarna har varit att Nvidia ska kunna öka tillverkningen till nivåer som inte ger flera månaders väntan på korten, men nu cementerar tillverkaren ett tidigare uttalande om att det dröjer långt in i 2021 innan det blir en lättnad.


Nvidias CFO Colette Kress säger så här i ett uttalande:

Med tanke på kapacitetsbegränsningar i industrin och långa cykler så kan det ta ytterligare några månader för tillgången att möta efterfrågan.

Colette säger också att problemen med tillgången inte är Nvidias fel:

Vi hade uppskattat kortare cykler. Vi hade uppskattat mer anpassningsbara logistikkedjor. Men som ni vet är världen hindrande just nu. Så vi måste bara göra det bästa av det.

Lästips: Nvidia släpper förbättrade Geforce RTX 3080 Ti i junuari 2021

Slutligen tillägger han att den begränsade tillgången kommer att vara kännbar under fjärde räkenskapsåret, vilket är fram till slutet på januari 2021.

Om du har planer på att uppgradera din dator med ett RTX 3000-kort så bör du alltså ha förhandsbokat sedan länge. Och har du inte det bör du lägga en beställning så fort du bara kan för en chans till ett kort före våren 2021.