Nu visar Apple Kartor fartkameror i Sverige

Varnar även när du planerar bilfärder genom miljözoner

apple maps logo 2020

Apple rullar ut visning av fartkameror i sin officiella-kartapp. Bland marknaderna som stöds hittar vi Sverige – och inom kort får du en varning direkt i mobilen.

Faktum är att stödet för fartkameror har funnits i Kart-appen ett bra tag nu. Redan med första versionen av iOS 14 så introducerades stödet; dock bara på ett litet antal marknader.


Lästips: Google Maps blir mer detaljerade – ner på gatunivå

Då var det bara USA, Storbritannien och Irland som kunde visa fartkameror. Men nu börjar utrullningen på betydligt fler, med start i Nederländerna och Belgien.

Och utöver det så har användare i många fler länder – bland annat Australien, Brasilien, Norge, Nya Zeeland och Österrike – meddelat att visningen finns även där.

Även svenska användare rapporterar att fartkameror nu finns att se i Kart-appen.

En annan nyhet är att du får varningar när du planerar rutter som inkluderar utsläppsreglering. Det omfattar bland annat Hornsgatan i Stockholm som blev en så kallad miljözon av klass 2 den 15 januari 2020.

Notera att det inte finns någon uppdatering som gör att Kartor-appen visar fartkameror. Istället är det en ändring som Apple gör på sina servrar, och när ändringen gäller just där du befinner dig så visas fartkameror helt automatiskt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.