Nu vill Facebook ha mer Oculus-data – riktar annonser

Oculus Rift

Om du har ett VR-headset från Oculus – eller planerar att köpa ett – så bör du veta att Facebook nu tar ett hårdare grepp om sin VR-plattform. Och vill använda din personliga data för att visa riktad reklam.

  • Du måste inte ansluta ditt Facebook-konto – än
  • Delar data med Facebook för att rikta mer annonser
  • Du förlorar åtkomst till sociala tjänster utan Facebook-anslutningen
  • Lästips: Flytta bilder från Facebook till Google Foto

Vad har hänt?

Facebook köpte Oculus under 2014 och har sedan dess bidragit med finansiella bidrag för att driva på utveckligen av VR-teknik. Nu vill Facebook ha något tillbaka, och det är användarna. Nu kräver Facebook att Oculus-användare som vill använda sociala funktioner med VR-headseten ska ha ett anslutet Facebook-konto.

Varför är nyheten viktig för mig?

Om du har ett Oculus-headset eller planerar att köpa ett så kommer du att tvingas ansluta ditt Facebook-konto. Om du saknar ett sådant konto eller bara inte vill koppla det till Oculus VR-headsetet så går du miste om en del funktionalitet.

The day is here some VR enthusiasts feared would arrive when Facebook acquired Oculus VR in 2014 for billions of dollars as “Facebook will now use information about your Oculus activity, like which apps you use, to help provide…more relevant content, including ads” — assuming you’ve connected your Oculus ID to your Facebook account.

Uploadvr.com

Bland annat kan du inte göra följande utan ett anslutet Facebook-konto:

  • Bjuda in vänner till VR-partyn
  • Använda chattfunktioner
  • Liveströmma spelsessioner
  • Skapa sociala evenemang kring VR

Vad du däremot har fortsatt tillgång till är vänlistan och din Oculus-profil.

Delar Oculus data med Facebook om jag inte ansluter mitt Oculus-konto?

facebook company logo 2020

Ja, dessvärre så finns redan en koppling mellan Oculus och Facebook. Och det betyder faktiskt att även om du inte har ett Facebook-konto så finns en så kallad skuggprofil på det sociala nätverket med information dig.

Den data som sparas i skuggprofiler är begränsad och används inte förrän du skapar ett riktigt Facebook-konto. Om du däremot redan har ett Facebook-konto och kopplar det till Oculus-kontot kommer moderbolaget kunna spara detaljer som användarmönster och olika beteenden kring ditt VR-användande.

Vad vill Facebook göra med min Oculus-data?

Facebook lyfter gärna fram att de vill använda din data för att anpassa dina upplevelser med företagets tjänster, och ge personliga förslag kring dessa. Det är så klart vad Facebook helst visar upp – att de gör något positivt och behövligt med din data.

Vad de kanske helst inte vill berätta är att de även nyttjar data för att rikta reklam till dig. Det är knappast någon som blir förvånad över det, men det är värt att lyfta fram lite extra. Delad data betyder att Facebook får lättare att visa annonser som ökar chansen att du klickar och köper.

Nämnvärt är att inte all data skickas till Facebook.

We don’t collect and store images or 3D maps of your environment on our servers today — images are not stored anywhere, and 3D maps are stored locally on the headset [for Quest] and on your local PC, where you have access to delete it [for Rift S]

Facebook

Enligt Facebook och Oculus kommer 3D-kartor och bilder av användarnas rum endast lagras lokalt. Det betyder att det aldrig sparas på Facebooks servrar – åtminstone inte för tillfället.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.