Bästa alternativen till OneNote – 7 applikationer att testa idag

microsoft onenote redesigned 2017

Använder du Microsoft OneNote men fundera på om det är rätt verktyg för dig? Här är en lista med sju utmärkta gratisalternativ för dig som vill fokusera mer på texten och mindre på alla funktioner och inställningar som OneNote har.

Uppdaterad 2019-12-15: Lade till nya alternativ och gjorde mindre textuppdateringar.

Därför ska du ersätta OneNote

Microsoft OneNote är ett fantastiskt verktyg som upplägget är rätt för dig. Men det är inte alla som tycker om hur OneNote ser ut och fungerar. Hela upplägget kan kännas lite förvirrande och helt ärligt så är mobilappen inte speciellt användarvänlig jämfört med många konkurrenters. För att inte tala om designen som känns väldigt föråldrad på sina håll. Dessutom är Microsoft OneNote inte anpassad med fullt markdown-stöd vilket nästan alla våra tips här under är.

Därför ska du INTE ersätta OneNote

Microsoft har gjort ett utmärkt arbete med OneNote och kopplar ihop verktyget på ett bra sätt med de andra programmen i Office-paketet. Vill du organisera, planera och samla allt ditt arbete på ett ställe så kan OneNote vara en bra lösning – men är det ren text du tänker arbeta med så finns många alternativ som kan vara bättre. OneNote är bästa alternativet om du är helt integrerad i Office 365-sviten eller redan har massvis med anteckningar i en fungerande arbetsprocess.

7 alternativ till Microsoft OneNote

Notion – Tekniksmart rekommenderar

Notion.se 2019

Notion är ett fantastiskt verktyg med mycket avancerade funktioner, men också ett lättarbetat gränssnitt.

Om du vill ha ett verktyg som ger dig stor kontroll över allt ditt innehåll med möjlighet att ladda upp dina viktiga filer, ha tillgång till hundratals mallar (snygga mallar dessutom!) och bygga upp dina sidor med stor precision – då är Notion helt klart för dig.

Några smarta funktioner som ingår är stöd för att bygga hela databaser på en enda sida, du kan enkelt låsa innehållet från redigering på specifika sidor, se ändringshistorik, ångra ändringar och hitta borttagna sidor för återställning.

Notion är kostnadsfri i grunden men vill du använda tjänsten mer professionellt och ladda upp stora filer krävs en månadsprenumeration. Kostnaden är från 4 USD per månad, vilket är väldigt lite jämfört med vad du får i Notion.

Vill du prova Notion? Besök den officiella webbsajten för att komma igång. Du kan logga in på ett webbkonto och ladda ner applikationer för Windows, macOS, Android och iOS.

Bear

bear v15 macos ikoner

Bear är ett snyggt och väldesignat alternativ till Evernote. Bear finns i skrivande stund bara till macOS och iOS, så du måste vara helt säker på att du inte behöver Windows, Android eller webbläsaren om du investerar dig själv i Bear.

Om du möter det kravet så är Bear ett fantastiskt verktyg med enkelt gränssnitt, sparsamma men användbara funktioner och ett ruskigt starkt hashtagg-verktyg för att märka sidor.

Som syns på bilden ovan har Bear stöd för mörkt läge om du föredrar det framför en ljusare design. Apparna har fullt stöd för markdown och du kan enkelt bygga långa dokument utan att ta fokus från det viktigaste, nämligen det produktiva skrivandet.

Vill du prova Bear? Besök den officiella webbsajten för att komma igång. Du kan logga in på ett webbkonto och ladda ner applikationer för macOS och iOS.

Simplenote

simplenote macos app 2017

Simplenote satsar på en simplistisk design med färre funktioner än OneNote och Evernote. Och det är precis därför vi sätter Simplenote överst på listan — det är en tjänst som bara fungerar direkt för de flesta.

Tjänsten har inte massvis med smarta funktioner eller överdådiga gränssnitt med mängder av inställningar. Istället får du ett avskalat utseende med blixtsnabb sökfunktion, versionshantering och ett enkelt verktyg för organisering. Svårare än så är det inte.

Simplenote är ett enklare alternativ till exempelvis Evernote. Mer textfokuserad än OneNote. Ett steg tillbaka från giganternas ständiga vilja att fylla på med nya saker att testa och göra. Simplenote handlar bara om text.

Vill du prova Simplenote? Besök den officiella webbsajten för att komma igång. Du kan logga in på ett webbkonto och ladda ner applikationer för Windows, macOS, Android och iOS.

Evernote

evernote webb 2017

Evernote är klassikern som används av miljontals användare världen över.

En funktionsrik gigant som synkroniserar dina dokument och filer med den största uppsättningen funktioner av alla alternativen i denna lista.

Organisera dina anteckningar, dokument och filer med smarta taggar, gör allt sökbart och hitta text i fotografier. Evernote är det ultimata verktyget för dig med kontrollbehov, oavsett om det är i webbläsaren, på datorn eller i mobiltelefonen.

Gratisvarianten räcker långt för de flesta, men vill du ha ut maximalt av Evernote måste du köpa deras Premium-tjänst.

Vill du prova Evernote? Du kan besöka den officiella webbsajten här och test tjänsten helt gratis i webbläsaren. Eller ladda ner Evernote för Windows, macOS, Android och iOS om du hellre vill det.

Laverna

laverna webb 2017

Laverna är ett arbetsverktyg för dig som tycker om att skriva och gärna gör det i ett så avskalat gränssnitt som möjligt.

Med en kraftfull markdown-editor kan du snabbt skapa organiserade dokument och enkelt konvertera dem till olika format. Markdown är ett universellt språk som används av mänger av applikationer; skriv din text med markdown i ett verktyg och flytta sömlöst till ett annat.

Laverna kan användas utan registrering, allt du behöver göra är att skapa en krypteringsnyckel på sajten första gången du testar tjänsten.

Vill du prova Laverna? Du kan besöka den officiella webbsajten och testa där, eller ladda ner någon av applikationerna för exempelvis Windows, macOS, Linux och till din egna server.

Google Keep

google keep webb 2017

Google Keep är en kostnadsfri webbapp som ingår när du skaffar ett Google-konto. Den är funktionsmässigt mer sparsam än OneNote men utmanar med några riktiga tungviktare som du kanske uppskattar.

Bland annat kan du omvandla fotografier till text och redigera denna. Med tillägg till webbläsaren får du Evernote-liknande webbklippfunktion som sparar hela webbsajter i Google Keep, och du får en tät integration med andra tjänster och webbappar från Google.

Google Keep är mer ett anteckningsverktyg än det kompletta arbetsverktyg som Microsoft OneNote är.

Vill du prova Google Keep? Du kan besöka den officiella webbsajten och testa webbappen där, eller ladda ner den till Android och iOS.

Turtl

turtl macos 2017

Turtl är en Pinterest-liknande tjänst för att spara anteckningar säkert på webben. Fokus ligger på säkerhet och utvecklaren är noga med att lyfta fram hur noga Turtl krypterar all data för att göra den oåtkomlig för obehöriga.

Om du tycker om att spara mycket bilder och snabbt få en visuell överblick, då kan Turtl vara något för dig. Tjänsten gör det möjligt att snabbt dela anteckningar med andra och alla grundläggande redigeringsverktyg finns på plats.

Det som kanske är mest intressant med Turtl är att du kan skapa din egen Turtl-server och köra den hemma för extra säkerhet; exempelvis på en Raspberry Pi eller din NAS.

Vill du prova Turtl? Du kan besöka den officiella webbsajten och ladda ner applikationerna för Windows, macOS, Linux, Android och iOS (appen för iOS släpps snart).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.