Nu tas Internet Explorer bort från din Windows-dator

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Om du fortfarande har Internet Explorer på din Windows-dator så dröjer det inte länge innan appen helt magiskt försvinner. Tar du inte bort den gamla webbläsaren själv så gör Microsoft nämligen det åt dig inom kort.

När appen är borttagen så kan du aldrig installera Internet Explorer igen. Inte ens om du laddar ner den från internet och försöker köra installationsfilen. Det finns en block i Windows 10 och Windows 11 som hindrar webbläsaren från att köras.

Alla länkar du försöker öppna kommer automatiskt att pekas om till webbläsaren Edge istället.

Microsoft Edge logo 2020
Microsoft Edge är mycket bättre. Snabbare, säkrare och modernare.

Din data kommer att föras över till Edge också. Det betyder bland annat bokmärken, historik, sparade lösenord, cookies och annan sparad data.

Borttagandet av Internet Explorer sker i flera omgångar. Den första rundan sker redan den 14 februari då Windows 10 får en obligatorisk uppdatering som startar processen. Den sista delen sker i juni då en uppdatering raderar alla spår av Internet Explorer från datorerna.

Det finns dock några undantag här och det är om din dator har en speciell licens. Mer specifikt en av dessa:

  • Windows 10 IoT long-term servicing channel (LTSC)
  • Windows 10 client LTSC
  • Windows 10 China Government Edition

Har du en sådan licens så vet du redan om det och behöver inte läsa det här. Om inte så vet du garanterat om det också och, nej, det är inget nytt för dig.

Just nu använder nära 70 procent av alla Windows-datorer gamla Windows 10. Extremt få av dessa har Internet Explorer installerade och merparten är sannolikt företag och användare som använder webbläsaren till något mycket specifikt som gör att de inte kan uppgradera till Edge.

Via Techspot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.