Nu klarar Slack äntligen videosamtal tack vare Skype

Slack Logo

Slack är omåttligt populär och har blivit en stigande stjärna under de senaste åren. Hyllningarna till trots så har det alltid funnits en speciell funktion som inte funnits men som varit hett efterlängtad ända från start – nämligen videosamtal.


För att lösa problemet finns nu ett tillägg (plugin) som integrerar Skype med Slack och tillför just den funktionaliteten. När tillägget är installerat behöver man bara skriva /skype i en kanal eller direktmeddelande och sen kan man välja att haka på i videosamtalet.

Helt smidigt är det dock inte då Skype fortfarande måste finnas med i extern form och då applikation i operativsystemet eller allra minst i webbläsaren. Det går alltså inte att installera tillägget och bara köra igång, man måste ha ett konto hos Skype / Microsoft också.

Implementationen är inte hundraprocentig

Det som gör det hela så spännande att Slack och Skype är direkta konkurrenter men att Microsoft ändå valt att inleda ett samarbete av det här slaget. Kanske är det för att implementationen inte är hundraprocentig eller för att man ser samarbetet som ett sätt att introducera Slack-entusiasterna till Skype.

Kanske har dock också med att Slack är mer designad för programmerar och kod där Skype är en mer vardaglig kommunikationsplattform med ett bredare perspektiv.


Slack har omnämnts av många som en e-postdödare men själva anser vi att det är väldigt långt ifrån sanningen. Det är omöjligt att ”döda” e-post med en tjänst som kostar pengar, är inriktad på en speciell användargrupp och dessutom är okänd för många.

Den stora fördelen är att man inom organisationer får ett mer praktiskt kommunikationsmedel jämfört med e-post men jämfört med befintliga lösningar så är Slack inte mer revolutionerande än vad Skype var vid sin introduktion; undantagsvis för utvecklare som verkligen uppskattar kodhanteringen i tjänsten.

Slack Skype Integration

Slack är ingen e-postdödare

I augusti förra året hade Slack närmare 1,1 miljoner aktiva användare och varje vecka skickades cirka 30 miljoner meddelanden över tjänsten. Med tunga namn som Samsung, Dow Jones och Adobe är det lätt att se hur intresset kan öka hos de som fått upp ögonen för Slack. Inte minst med tät Google Drive- och Trello-integration som ytterligare underlättar på arbetsplatser som använder dessa.

Slack har potential att lyckas som konkurrent till Skype men någon e-postdödare är tjänsten inte och kommer troligtvis aldrig att bli. Enda gången när någon skriver ”dödare” så är det för uppmärksamhet och som klickbete i en rubrik. Slack är inte mer än så i skriven form men desto mer för användarna som faktiskt har nytta av tjänstens funktionalitet. Tillsammans med e-post.

Hör du det Simon Campanello?