Nu kan du surfa säkert med VPN i webbläsaren Opera

opera 40 vpn

Webbläsaren Opera har äntligen öppnat upp sin inbyggda VPN-tjänst för alla användare.

Med en VPN kan du surfa anonymt på internet och dölja att du sitter i Sverige. Det finns flera sätt att använda VPN-tjänster och nu har Opera öppnat upp för sin lösning direkt i webbläsaren.


Vad som sker är att Opera skickar och tar emot all trafik via sina säkra servrar. Informationen är krypterad med 256-bitars AES-kryptering så även om någon tänkte avlyssna trafiken så går det inte att urskilja vad som skickas.

Fördelarna med en VPN-lösning som den här är att, förutom att dölja vilket land du kommer ifrån, komma åt videoklipp som bara fungerar i vissa länder. Ofta finns begränsningar som stoppar vissa videor från att laddas utanför USA, men spelar du upp dem i Opera kan du ta dig förbi restriktionen.


Lästips: Webbläsaren Opera får batterisparläge – kan ge 50 procent längre batteritid


Förutsatt att du valt USA som plats för VPN-servern. Du kan även välja Kanada, Tyskland, Holland och Singapore. Beroende på vilken server du använder kan hastigheten på internet bli snabbare eller långsammare, den begränsas av kapaciteten för servrarna.

Vill du inte välja själv kan Opera göra det åt dig. Då analyserar webbläsaren vilken server som har snabbast hastighet, kortast åtkomsttid och vilken kapacitet servrarna har. Utifrån det får du en server och sen är det bara att köra på som vanligt.

Opera begränsar hastigheten över VPN-anslutningen

Givetvis går det inte att komma undan en del negativa aspekter med VPN-tjänster. Opera ger exempelvis inte full genomströmning om du sitter på en fiberlina med 100 megabit per sekund. Snarare får du nöja dig med kapacitet för att se film i HD-upplösning.

Det och faktumet att Netflix redan har blockerat VPN-tjänsten så filmtjänstens amerikanska utbud inte går att nå, ja det sätter lite käppar i hjulet för en del användare. Vill du se amerikanska Netflix får du leta efter andra VPN-tjänster.

Opera har testat sin VPN-lösning ett bra tag nu med start i utvecklarversionen av webbläsaren. Under beta-fasen har Opera även inkluderat en mängd andra funktioner som många lär uppskatta.

opera-40-batterispar-automat

Bland annat automatisk aktivering av webbläsarens batterisparläge när strömsladden till en bärbar dator kopplas ur. Det finns också stöd för Chromecast och videospelaren som kan lyftas ur webbläsarfönstret stöder fler sajter och webbspelare. Det har även förbättrats kring RSS-stödet och webbmotorn som visar webbsajterna är uppdaterad.

Opera 40 är helt klart värd att prova om du inte redan testat webbläsaren Opera. Basen i webbläsaren bygger på Chromium som även Google Chrome använder — så den är föredömligt snabb och säker också. Testa själv!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.