Nu tar Google Chrome mer RAM-minne – skyll på Spectre för det

Google Chrome Logo 2016

Google har avslöjat att alla buggfixar till webbläsaren Chrome för att täta sårbarheten Spectre har ett högt pris. Webbläsaren använder betydligt mer RAM-minne nu – på både gott och ont.


Google implementerade funktionen ”Site Isolation” för att säkra användarna mot Spectre-sårbarheten i Intel- och AMD-processorer. Prislappen blev en ökad strömförbrukning med upp till 13 procent.

Anledningen är att Site Isolation skapar fler processer för rendering, vilket gör att Chrome behöver 10 till 13 procent mer RAM-minne. Det lär inte vara populärt hos många användare eftersom webbläsaren redan tar en rejäl bit av det befintliga minnet i datorn – nu tar den ännu mer dessutom

Speciellt tråkigt är det för de med datorer som har 4 GB RAM-minne eller mindre. När Chrome redan äter en fjärdedel av minnet är minsta lilla ökning ovälkommen.

Minnesökningen kommer att märkas på Windows, macOS och Chrome OS. Google arbetar nu med att försöka få ner mängden som krävs för Site Isolation, och det finns goda förhoppningar om det.

Våra utvecklare arbetar kontinuerligt för att optimera förhållandet så att Chrome är snabb och säker.

Microsoft har vid flera tillfällen lyft egna webbläsaren Edge som ett bättre alternativ, inte bara framför Chrome utan även Firefox, Safari och Opera. En av punkterna är lägre strömförbrukning, något som har fått Google att fokusera mer på förbättringar där det senaste året.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.