Nokia Lumia 1525 på gång – nu med snabbare processor

nokia-lumia-1520

Nokia Lumia 1525 kan vara på gång till den amerikanska marknaden och nytt på menyn är en uppgraderad processor.

Närmare bestämt rör det sig om en Qualcomm Snapdragon 801 istället för Snapdragon 800 i befintliga Lumia 1520.

Enligt uppgift är det också enda ändringen som har gjorts i hårdvaran, vilket betyder att Lumia 1520 behåller sin stora 6-tumsskärm på 1 920 x 1 080 pixlar, 2 GB internminne, PureView-kamera på 20 megapixel och i stort allt annat som finns i den befintliga modellen.

Gällande mjukvaran så ska modellen ståta med Windows Phone 8.1 och blir då den tredje modellen som har Microsofts senaste plattform. Före Lumia 1520 så har vi Lumia 635 och Lumia 930 på marknaden.

Tråkigt nog så är inte Lumia 1525 att vänta på den svenska marknaden då amerikanska mobiloperatörer är målgruppen för lanseringen. Främst då T-Mobile men med Verizon och AT&T tätt följt under året.

Skillnaden mellan Snapdragon 800 och 801

Vad är det då vi missar när Lumia 1525 inte släpps här i Sverige? Ärligt talat så är det inte mycket som går förlorat.

Den nyare Snapdragon 801 har i stora drag en marginellt snabbare processor och grafikkrets samt att bildprocessorn för kameran har uppgraderats. Vad det betyder i praktiken är att man lär märka skillnad men att den inte blir överväldigande sida vid sida.

Steget upp till Snapdragon 805 däremot är betydligt större med dess betydligt snabbare processor och grafikkrets samt betydligt mer avancerade bildprocessor. Den här kretsen är givetvis inte aktuell för Lumia-serien i skrivande stund men kommer att bli ett monter till SoC i Android-telefoner.

Kan man välja mellan Lumia 1520 och Lumia 1525 så borde valet vara givet för den senare modellen. Man ska bara inte vänta sig stordåd.

Här kan du läsa om skillnaderna mellan Snapdragon 800, 801 och 805. Källa: Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.