Dålig bildkvalitet på YouTube? Inte vårt fel säger Google!

youtube.jpg

Tycker du att YouTube laddar filmerna långsamt? Då är det troligtvis din internetleverantör som är problemet – åtminstone om man ska tro Google som nu skjuter ifrån sig alla sådana problem.

Via en ny popupruta på webbajten kan man besöka sidan Video Quality Report som berättar för dig hur din internetleverantör står sig mot andra alternativ i områden, då baserat på den genomsnittliga hastighet som Google uppmätt.

Leverantörerna rankas sedan efter hastigheten och ”certifieras” för HD-, Standard- eller Låg-uppspelningskvalitet.

Tillvägagångssättet känns mycket likt hur filmtjänsten Netflix pekade finger mot internetleverantörerna när uppspelningen var långsam – något som fick amerikanska Verizon att bli förbannade och skicka ett sluta-eller-bli-stämda-krav till Netflix. Om de vågar sig på samma sak med Google återstår att se.

Långsamt laddande filmer eller uppspelande sådana med dålig bildkvalitet har flera tänkbara orsaker.

google-youtube-findoutwhy-slowloading

Det enklaste att kolla är givetvis om internetanslutningen krånglar, vilket man snabbt gör genom att ringa leverantören. Om inte det är problemet så kan den interna hårdvara vara ett problem, då speciellt om datorn i fråga har äldre hårdvara.

Vet man med sig att både internet och dator är tillräckligt snabb kan man kolla vilken kvalitet som YouTube valt för uppspelningen. Är det 360p eller 480p men alternativen går till 720p eller högre så är det läge att klicka på någon av de övre valen.

Slutligen kan nämnas att Adobe Flash Player ibland är boven i dramat. Om så är fallet, dvs inget annat fungerar som lösning, kan man testa HTML5 istället (förutsatt att man inte redan gör det). Börja med att installera den senaste Flash Player-versionen, kontrollera uppspelningen och gå sedan hit om problemet inte är löst. Ställ in att YouTube ska använda HTML5 när webbläsaren klarar det.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.