Nokia är bäst på att uppdatera sina Android-telefoner

nokia

Nokia är bäst på att installera nya versioner av Android. Det avslöjar en undersökning som visar att 96 procent av alla Nokia-märkta mobiltelefoner använder Android 9.0 ”Pie”.

Uppgiften kommer från företaget Counterpoint Research. De har kollat närmare på hur duktiga de tio största mobiltillverkarna är på att uppdatera sina telefoner med senaste Android 9.0 ”Pie”.

Det är nämnvärt att Counterpoint Research har utelämnat populära namn som Google, Essential och OnePlus. De är inte med på topp 10-listan och faller därmed ut – trots att de är bra på att släppa uppdateringar.

Nokia dominerar på listan – Tecno är sämst

TillverkareAndel sålda mobiler med Android 9.0 ”Pie”
Nokia96 procent
Samsung89 procent
Xiaomi 84 procent
Huawei82 procent
Lenovo43 procent
OPPO35 procent
Vivo18 procent
LG16 procent
Alcatel14 procent
Tecno5 procent
Andra15 procent

Undersökningen gäller för mobiltelefoner sålda av de tio största mobiltillverkarna mellan Q3 2018 och Q2 2019.

Nokia dominerar stort med 96 procent

Nokia tar som tillverkare och varumärke ledningen. Hela 96 procent av deras mobiltelefoner använder Android 9.0 ”Pie”, med resterande 4 procent på Android 8.1 ”Oreo”. Imponerande och minst sagt föredömligt bredvid konkurrenterna.

Två är Samsung med 89 procent av sina mobiltelefoner på Android 9.0 ”Pie”. Här är sedan 7 procent på Android 8.0 ”Oreo” och resten fördelat över Android 8.1, Android 7.1, Android 7.0 och Android 6.0.

Vidare har vi Xiaomi med 84 procent och Huawei på 82 procent. Därefter blir det ett rejält hopp ner till Lenovo som stannar på låga 43 procent.

Något oroväckande är att LG hamnar långt bak med bara 16 procent av sina mobiltelefoner på Android 9.0 ”Pie”. Istället är det Android 8.1 ”Oreo” som dominerar hos tillverkaren med 32 procent, därefter Android 8.0 med 20 procent.

Nokia är inte bara störst – utan även snabbast

Enligt Counterpoint Research är Nokia inte bara tillverkaren med flest mobiltelefoner som kör Pie. Nokia är även snabbast på att släppa uppdateringar när det finns tillgängligt – både större och mindre.

Undantagsvis för Google givetvis som trots allt utvecklar Android och i princip alltid är först med uppdateringar till egna Pixel-serien.

Nokia dominerar, följt av Lenovo och därefter Samsung. En anledning till varför Nokia kan ta två förstaplatser är utbudet. Samsung och de andra tillverkarna har en stor mängd modeller på marknaden; betydligt fler än vad Nokia har.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.