Nokia 8 — ny bild kan visa kommande flaggskeppstelefonen

nokia-8-leaked

Efter att tillverkaren HMD Global offentliggjort två nya budgettelefoner väntar världen fortfarande på den ena telefon som kan betyda något för företaget — nämligen flaggskeppsmodellen Nokia 8.

HMD Global har hittills varit mycket tyst om modellen men när officiella uppgifter saknar dyker ofta inofficiella upp som ett brev på posten. I det här fallet riktigt snygga bilder som påstås visa just Nokia 8, komplett med bra kvalitet och två tydliga Zeiss-kameror på baksidan.


Nokia 8 påstås använda en 5.3-tumsskärm med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, ha en snabb Qualcomm Snapdragon 835-processor och 4GB till 6GB RAM-minne. Det ska även finnas 64GB lagringsutrymme och plats för dubbla SIM- eller minneskort.

Operativsystemet ska vara en ren version av Android 7.1.1 “Nougat”. En intressant detalj är att telefonen verkar få de klassiska fysiska knapparna och inte digitala som på många nyare modeller. Kanterna på telefonen ser också åt att gå emot trenden med tjockare design istället för tunnare.

Bilderna visar tydligt att Nokia 8 har dubbla bakre kameror och Zeiss-märkning. De ska båda vara på 13 megapixel och med optik från tyska Zeiss hoppas vi så klart på enastående bildkvalitet utan kompromisser; men hur det faktiskt blir återstår så klart att se.

Frågan är om HDM Global kan slå sig in på marknaden med Nokia 8. De har knappast visat sig aktiva i den högre prisklassen tidigare och att spela på det finska varumärket lär inte hålla i längden. Så fort recensionerna dyker upp måste företaget visa att  de kan leverera, annars tappar de snabbt.

Zeiss kan vara ett bra dragplåster efter succén med mobiltelefoner som Nokia N8, N95, 808 PureView och Lumia 1020; alla utmärkta kameramobiler i den absoluta framkanten för kameror i mobiltelefoner. Den relativt lilla 5.3-tumsskärmen med höga upplösningen 2 560 x 1 440 kan också bidra, så även 6GB RAM-minne.

Förutsatt att prislappen är rätt så klart. OnePlus 5 har satt en ordentligt låg gräns för vad premiumtelefoner kan kosta med sina 4 500 kronor, och då får man i princip samma prestanda åtminstone på pappret som Nokia 8. Om HDM Global placerar sin telefon i 7 000- till 8 000 kronorsklassen blir det mycket svårt att slåss på en redan mättad marknad. Om företaget ens har en chans.

Vad tror du?

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.