Nokia 8 möter konkurrenterna med Zeiss-kameror

nokia-8-front-back

Nokia har äntligen presenterat sin kommande flaggskeppstelefon Nokia 8. Precis som väntat handlar det om en modell i den högre prestandaklassen med högkvalitativ hårdvara och ett matchande pris.

Nokia 8 har en 5.3-tumsskärm i 2 560 x 1 440 pixlar med en snabb Qualcomm Snapdragon 835-processor, 4GB RAM-minne och 64GB lagringsutrymme. Helt i klass med vilken annan flaggskeppstelefon som helst.

Till det följer två bakre kameror på 13 megapixel vardera, den ena i färg och den andra monokrom, med optik från tyska Zeiss. Även frontkameran är på 13 megapixel och så klart med Zeiss-optik den med. Inte illa Nokia, speciellt då den är identisk med den bakre kameran i färg.

En intressant detalj är att telefonens mjukvara gör att du kan fotografera och spela in video med båda kamerorna samtidigt. Detta i ett fotoläge kallat ”Bothie” som kombinerar materialet från båda kamerorna i samma bild eller video.

Nokia 8 har ny hårdvara men gammal design

Nokia 8 har en tjocklek kring 7.3 millimeter med antenner kring toppen och botten på telefonen. Baksidan är helt i aluminium och tillgängliga färger är blad annat matt blå / grått samt blått / koppar.

Det är tydligt att HDM Global, som står bakom den nya mobiltelefonen, satsar mer på den interna hårdvaran och kamerorna än själva designen. Bara det faktum att det inte finns någon vattentätning vittnar om det. Ett stort bort från konkurrenterna och helt oförståeligt idag.

Inte heller finns trådlös laddning vilket många hade hoppats på. Och kanterna kring skärmen känns större än vad Nokia 8 borde kunna haft. Hela designen kring telefonen känns oinspirerad och tam.

Nokia 8 släpps under september månad med Android 7.1 och kostar cirka 700 dollar, eller kring 7 100 kronor inklusive moms.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.