iPhone 7S blir tjockare än föregångaren — och det är bara positivt

Apple iPhone 7

När Apple presenterar iPhone 7S väntas telefonen bli snäppet tjockare än föregångaren iPhone 7. Det rapporterar webbsajten Giga.de som är först med nyheten.

Vanligtvis brukar den här typen av nyheter komma utan närmare specifikationer, men Giga.de har faktiskt en mängd siffror att presentera. Exempelvis skriver de att iPhone 7S väntas bli 138.44 millimeter hög, 67.22 millimeter bred och 7.21 millimeter tjock.


Det kan jämföras med befintliga iPhone 7 som har måtten 138.3 x 67.1 x 7.1 millimeter. Vad som däremot har minskat är kameradelen som blivit något mindre utstickande. Nu endast 7.92 millimeter jämfört med 8.18 millimeter som tidigare.

Och vad är då anledningen till att iPhone 7S blir tjockare än föregångaren? Vi hade hoppats på att det skulle vara ett nytt, större batteri — istället ska det handla om att baksidan är tillverkad av härdat glas, och inte aluminium som tidigare.

Anledningen till det skulle kunna vara att Apple vill implementera stöd för trådlös laddning. Med baksida i metall blir det en omöjlig uppgift, men om det är i glas går det däremot utmärkt. Frågan är bara hur tåligheten blir mot stötar, slag och repor. Vi hoppas på bra kvalitetskontroll.

Vad vi däremot inte vet just nu är huruvida iPhone 7s Plus kommer att få samma typ av baksida. Med alla sannolikhet kommer båda att ha glasbaksida, men det återstår givetvis att se vad de får. Att inte inkludera trådlös laddning i nästa generations iPhone-telefoner vore ett stort snedsteg för Apple och en indikation på att företaget inte vill följa med i kategorins utveckling.

Att iPhone 7s blir tjockare är positivt

Trenden är idag att hela tiden skapa tunnare och mindre mobiltelefoner. De ska väga mindre, ha mindre kanter runt skärmen och det ska vara så tunt som möjligt. Gärna så tunt att det inte går att ha en vanlig hörlurskontakt.

Och det kanske vid en första tanke är hur bra som helst. Mindre att bära med sig på färden allra minst. Men så var det ju det här med att kunna hålla telefonen på ett bra sätt och få åtminstone en hel dags batteritid ur det allt mindre batteriet.

Flera tillverkare kompromissar rejält med batteriet genom att minska batteritiden samtidigt som laddningstiden minskar. Snabbladdning får aldrig ersätta lång batteritid, men här verkar det som att det är hur acceptabelt som helst för en del mobiltillverkare. Och det tycker vi är helt fel.

Gör telefonerna lite tjockare och pressa in mer batteritid istället. Vi behöver inte supertunna telefoner. Vi behöver batteriet som klara minst en hel dags användning. Och som är relativt lätta att hålla i handen. Eller vad tycker du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.