Nokia 3310 släpps i ny modell med 3G-stöd

Nokia 3310 3G
Foto: Photo: Juho Sarvikas‏ / HMD Global

Nokia 3310 släpps nu i fler färgkombinationer, med förbättrad knapplayout och stöd för 3G-nät. En ytligt omarbetad men i grunden samma nygamla modell som fick enorm uppmärksamhet tidigare under året.

När HMD Global visade upp nya Nokia 3310 var det många som förundrades över tillverkarens vilja att släppa en mobiltelefon som egentligen inte kan jämföras med smartphones idag. Och kort efter lanseringen nära nog dog marknadens intresse.

Men det betyder inte att HMD Global tänker sitta still och fundera på vad som egentligen hände. Företaget har snabbt planerat hur de ska förbättra mobiltelefonen och göra den mer attraktiv – och nog har de lyckats.

Nya Nokia 3310 hade en stor svaghet i att bara fungera i 2G-näten. Det begränsar tillgängligheten och signalstyrkan i många områden. Och är något HMD Global nu åtgärdar med stöd för 3G-nät. Det betyder också att Nokia 3310 nu fungerar på fler marknader än tidigare.

En skillnad som faktiskt är negativ är att nya modellen har en betydligt kortare taltid. Med 3G aktiverat minskar taltiden till låga 6,5 timmar medan 2G ger hela 22 timmar. Knappast en marginell skillnad.

Bättre är då att operativsystemet i Nokia 3310 3G har uppgraderats med några nya funktioner. Exakt vad det innebär återstår att se då HMD Global inte bekräftat exakt vad, men med tanke på att det inte rör sig om en smartphone så kan vi tänka oss stora begränsningar kring vad det kan vara.

I slutändan handlar väl dock allt ändå om att man fortfarande kan spela Snake på telefonen. Spelet har blivit en ikon bland sina jämlikar från den svunna tiden och det var ett genidrag att återintroducera Snake till generationen med användare som av retroskäl kan tänkas skaffa en Nokia 3310 igen.

Nokia 3310 3G finns i färgerna röd, blå, gul och svart. Lansering är att vänta någon gång under mitten på oktober månad till ett något högre pris än föregående modell. Kring 69 euro är det tänkt att modellen ska kosta, upp från 49 euro som tidigare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.