Nödsamtal via satellit med Samsung Galaxy S23

Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S23 kanske får stöd för nödsamtal och nödmeddelanden via satellit – precis som Apple erbjuder med senaste iPhone 14-serien och Watch Ultra idag.

Kända Samsung-läckaren Ice Universe meddelade nyheten på Twitter i torsdags och säger att den sydkoreanska tillverkaren ska släppa stödet i samarbete med satellitföretaget Iridium.

Galaxy S23 kan skicka lågupplösta bilder via satellit

Iridium har idag 66 satelliter som cirklar runt jorden i en låg omloppsbana. De tillhandahåller både röstsamtal och textmeddelanden via rymden, och Samsung har arbetat på satellitstödet i nära två år för att kunna använda dem.

Enligt uppgift ska Galaxy S23 både kunna skicka röstmeddelanden, textmeddelanden och lågupplösta bilder via satellit i nödsituationer.

Det är sannolikt att stödet för satellitkommunikation blir starkt begränsat till ett litet antal marknader precis som med Apple och iPhone 14-serien. Det är också troligt att Samsung planerar att ta extra betalt för den som vill använda stödet.

Samsung har av förklarliga skäl valt att inte kommentera uppgifterna från Ice Universe. Istället lär vi få vänta en bit in i i 2023 innan uppgifterna antingen bekräftas eller dementeras av den kommande lanseringen av Galaxy S23-serien.

Därför behöver Galaxy S23 stöd för SOS via satellit

Nej, det är långt ifrån alla som faktiskt behöver stöd för nödsamtal och nödmeddelanden via satellit. Faktum är att den absoluta merparten av alla mobilanvändare aldrig kommer att använda den här typen av SOS-stöd, vilket så klart är riktigt bra. Ju färre som behöver det, desto bättre.

Men det finns en liten andel användare som verkligen behöver satellitstödet och kan nyttja det om olyckan är framme. Det finns fortfarande stora områden på vår planet som inte har mobiltäckning och för den som arbetar inom dessa områden eller nära dem finns en önskan om att ha stödet tillgängligt.

Efterapar Samsung sin konkurrent Apple? Både ja och nej. Apple var visserligen först, men om uppgifterna stämmer om att Samsung har arbetetat på tekniken i flera år så är det knappast en kopiering av sin amerikanska konkurrent. Men även om det skulle visa sig att den sydkoreanska tillverkaren gör en rak kopia av Apple så gör det inget så länge det fungerar. Säkerheten för användarna kommer först.

Via Twitter

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.