Nintendo stäms över designen på Joy-Con – företag kräver skadestånd

nintendo-switch-portable-mode

Nintendo har sett en extrem succé med spelkonsolen Switch. Visst har designen varit hett omtalad, de många buggarna i mjukvaran kritiserats och det jämförelsevis få antalet spelen varit oroande — men försäljningen är fenomenal och det verkar ha attraherat en del andra problem för speljätten.


Företaget Gamevice har nämligen stämt Nintendo för patentintrång då de avtagbara kontrollerna till Switch-konsolen ska vara mycket likt vad Gamevice gjort med en liknande produkt kallad Wikipad redan 2012. En konsol som lovade mycket men i slutändan föll platt utan att göra något större avtryck på marknaden.

Wikipad skulle erbjuda glasögonfri 3D-skärm, möjligheten att strömma spel till konsolen och mycket mer. Spelkonsolen drabbades dock av stora förseningar, gruppen bakom konsolen tvingades designa om delar och när allt kom till kritan lades Wikipad ner helt. Istället började Gamevice designa tillbehör till mobiltelefoner och surfplattor.

gamevice-wikipad-7-controller
Spelkontroller från Gamevice för iPad.

Och visst kan vi se likheter med Nintendo Switch och dess Joy-Cons. Avtagbara kontrollers för både vänster och höger hand, styrknappar och analoga joysticks. Visserligen i annan form och storlek för att matcha surfplattornas storlek, men det går inte att undvika likheterna.

Men frågan är om inte Gamevice bara är ute efter pengar från ett företag som lyckats mycket bättre än de själva. Wikipad var en flopp medan Switch drar in storkovan, så varför inte lämna in en stämning och hoppas på att rida på succévågen som Nintendo nu har?


Gamevice har valt att lägga locket på om saken och vill inte prata om stämningen mot Nintendo. I ansökan som lämnats in till domstol vill företaget ha skadestånd och kräver att Nintendo slutar sälja Switch med handkontrollerna Joy-Con. Vi gissar att Nintendo tänker strida in i det sista för att inte behöva gå kraven till mötes.

Att kräva både skadestånd och försäljningsstopp är mer regel än undantag, men vad tänker Gamevice egentligen uppnå med att stoppa Switch från att säljas? Ingen kommer att köpa deras produkter bara för att Switch försvinner från hyllorna och kritiken mot stoppet lär bli väldigt kritiserat av Nintendo-fans, och det gynnar så klart inte Gamevice heller.