Nintendo jagar piratanvändare på 3DS & 2DS – din konsol kan bli låst

Nintendo 2DS XL

Nintendo skruvar åt tumskruvarna på de som spelar piratkopierade spel till Switch, 3DS och 2DS. Med ett nytt antipirat-system kan speljätten identifiera piratkopierade spel och bannlysa spelarna från sina system.


Antipirat-systemet är redan aktivt på Nintendo Switch, men har nyligen omarbetats för att fungera med både 3DS och 2DS. Med en ny uppdatering (version 11.8.0) till de båda handkonsolerna aktiveras skyddet.

Faktum är att Nintendo inte gjort något officiellt avslöjande av skyddet. Med version 11.8.0 rapporterar företaget bara förbättringar kring användarupplevelse och stabilitet.

Men verkligheten är någon annan. Enligt Twitter-användaren SciresM skickar 3DS och 2DS krypterad information om apparna som körs till Nintendo. Bland annat en unik identifierare som gör att Nintendo kan se vilka appar som är piratkopierade.

Och om du rapporteras använda en piratkopierad app kan Nintendo stänga av dig helt från sitt nätverk. Tidigare i juni kom information om att Nintendo noterade piratkopierade spel, spårade vem som var ursprungskällan och helt blockerade den spelkonsol som först installerade den kopian.

Tillvägagångssättet gör att någon kan köpa spelkort för att kunna släppa piratkopierade kopior och sedan sälja det vidare. Den som köper spelkortet i andra hand har ingen aning om piratkopieringen, men är den som får sin spelkonsol låst.

Att Nintendo är mycket beskyddande av sina immateriella rättigheter, ja det är det säkert inte många som har missat. Men att de aggressivt försvarar sin spelkonsol med anor tillbaka till 2011 är något förvånande.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.