Nintendo: Inga fler banor till Super Mario Run — bara buggfixar i framtiden

Super Mario Run Logo

Nintendo har inga planer på att uppdatera Super Mario Run med nya banor. Nyheten kommer bara kort efter den initiala lanseringen av spelet och uppgifterna har retat upp såväl spelare som investerare.

Kort efter att Super Mario Run släpptes till iOS rapporterades att spelet nått rekordnivåer i antal nerladdningar. Fler än 40 miljoner nerladdningar på bara fyra dagar vilket möjliggjordes då Super Mario Run blev tillgänglig i 140 länder samtidigt.

I 100 länder gick Super Mario Run omedelbart upp på Top 10-listan över de applikationer som drar inte mest pengar via köp. Och då Apple tar en ordentlig procent av kakan lär det Cupertino-baserade företaget vara riktigt nöjd med att ha Super Mario Run för sig själva (spelet finns inte till Android).

En bidragande faktor till att spelet nådde så många nerladdningar var delvis tack vare den breda utrullningen i 140 länder, men också att det är gratis att prova spelets första nivåer. Vill man fortsätta kostar det 9,99 dollar, eller 109 kronor här i Sverige.

Super Mario Run

Så långt ser allt bra ut för Nintendo, men mörka moln har börjat hopa sig på succéhimlen. Såväl recensenter som användare kritiserar spelet för att inte nå upp till de skyhöga förväntningarna och investerarna stämmer in i kritiken. Spelarna för att banorna inte är bra nog, investerarna för att möjligheterna till nya inkomster är begränsade.

Det går inte att köpa till fler banor eller dylikt via köp i spelet. När spelaren har betalt sina 109 kronor finns inget som kan locka till fler köp, vilket kan jämföras med Pokémon Go som drar in storkovan på just den typen av köp. Och Nintendo tänker inte uppdatera spelet med mer än buggfixar — så betyder det att speljätten redan dumpat sina fans?

Troligtvis inte i det långa loppet, men kortsiktigt låter det inte alls bra. Många hoppades på att Super Mario Run skulle vara den stora satsning på mobiltelefoner och surfplattor som efterlängtats. Redan nu står det klart att Super Mario Run inte är just det, men med 40+ miljoner nerladdningar står det klart att dörren öppnats för fler spel i framtiden.

Inte provat Super Mario Run på din iPhone eller iPad? Du kan ladda ner spelet kostnadsfritt och testa från Apple App Store.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.