Mozilla slutar uppdatera Firefox för Windows XP / Windows Vista under 2017

Mozilla Firefox Logo

Mozilla stänger dörren för Firefox till Windows XP och Windows Vista under 2017. Det meddelar utvecklaren som nu har gått in mer i detalj kring hur stödet för webbläsaren gradvis ska försvinna på de gamla operativsystemen.

Trots att Microsoft slutade uppdatera Windows XP redan 2014 har flera av de stora webbläsarna fått fortsatt stöd, precis som många antivirusprogram och säkerhetsprogram. Eftersom Microsoft inte släpper buggfixar som lagar allvarliga sårbarheter är webbläsare och säkerhetsprogram de sista barriärerna mellan användarna och skadlig kod — ett absolut måste för de tusentals datorer som inte kan eller får uppgradera till nyare Windows.

Gradvis har utvecklarna dragit ner på stödet för Windows XP och i vissa fall slutat uppdatera sin mjukvara helt. Mozilla har hittills fortsatt uppdatera Firefox för Windows XP och Windows Vista, men kring mars 2017 kan det vara slut med det. Då förs alla användare över till något Mozilla kallar ”Extended Support Release” vilket är en skarp indikation att stödet är på väg bort.

Efter mars 2017 får Firefox för Windows XP inga nya funktioner

Senast i september 2017 måste alla med Windows XP och Windows Vista antingen ha uppgraderat till en nyare version av Microsofts operativsystem eller ha bytt webbläsare. För hittas det sårbarheter i Firefox efter september 2017, då finns inga garantier att webbläsaren uppdateras med buggfixar.

Firefox kommer att fortsätta kunna köras under en överskådlig tid även om stödet från Mozilla dras in helt. Vi kan dock inte rekommendera att någon fortsätter använda varken Firefox för de gamla operativsystemen, eller Windows XP / Windows Vista för den delen. Det finns inget som försvarar riskerna med att använda den föråldrade mjukvaran.

Givetvis finns omständigheter som gör att en del datorer inte kan uppgraderas med exempelvis Windows 10. Det kan vara integrerad hårdvara som inte fungerar med något annat än Windows XP, eller att systemet är så kritiskt för en verksamhet att det bara inte går att peta i hur det fungerar. För alla andra — har du inte bytt var det läge för två år sedan!

Läs mer på Mozilla officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.