Nikon D5600 — nyheterna jämfört med D5500 är få

nikon d5600

Nikon D5600 är en mindre uppgraderad variant av 18 månader gamla D5500. De få nyheter som introducerats är stöd för Snapbdridge, något mindre kamerahus, stöd för Auto ISO via Fn-knappen, stöd för Time Lapse direkt i kamerahuset och slutligen samma skärmgränssnitt som vi hittar i Nikon D5 och D500.

Där har ni det. Alla de större nyheterna som lagts till i Nikon D5600 och som skiljer modellen från gamla D5500. I övrigt är specifikationerna nära identiska. Nya modellen använder samma DX-sensor på 24 megapixel, skärmen är fortfarande 3,2 tum stor och slutaren klarar ner till 1/4000s.

Nikon Snapbridge

Om vi ska titta närmare på vad som faktiskt är nytt kan förklaras att Snapbridge är en funktion för att synkronisera tagna bilder direkt till en mobiltelefon. Snapbridge introducerades till Nikon Coolpix-kameror men har på senare tid släppts för Nikon D3400, D500 och D5600. Läs mer på Nikons officiella sida för Snapbridge.

Time Lapse är en fotograferingsmetod där kameran tar mängder av fotografier under en kortare eller längre period. Dessa kan sedan sättas ihop till en snabbspelad minifilm där allt rör sig mycket fort i videon. Här är ett snyggt exempel på YouTube hur det kan se ut.

Nikon Frame Advance Bar D500

Och så har vi ”Frame advance bar” som är en tidslinje längst ner på skärmen med vilken du kan flytta dig fram och tillbaka i bilderna på minneskortet. Med fingret dessutom, bara flytta fingret på skärmen så hoppar du i tidslinjen.

Om du klarar dig utan ovan nämnda nyheter så behöver du inte uppgradera från en D5500 till D5600. Står du däremot i valet mellan de båda inför ett nyköp och undrar om de extra hundralapparna för D5600 är värda det — då tycker vi absolut att du ska välja den senare.

Har du en D5500 eller D5600? Och i så fall — vad tycker du om kameran? Skriv gärna en rad om dina tankar i kommentarsfältet här under.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.