GoPro Karma 2 planerad — GoPro har inga planer på att sluta med drönare

GoPro Logo

GoPro planerar att lansera fler drönare under 2017 — detta efter den stora floppen med Karma som återkallades på grund av allvarliga säkerhetsrisker. Den kända tillverkaren har mycket att bevisa under det kommande året, och frågan är om GoPro lyckas få med sig både investerare och användare.

Actionkameran Hero 5 har fått minst sagt blandade reaktioner och det dröjde inte länge innan butikerna började erbjuda modellen till rabatterade priser. Inte vad GoPro behöver efter att inkomsterna minskade med 47 procent under 2016 års andra kvartal, jämfört med samma period föregående år.

Och så har vi hela fadäsen med drönaren Karma. Efter att drönaren till synes utan anledning började ramlar ner från skyn tvingades GoPro återkalla den. Då ska också sägas att vi fick höra om Karma mer än 18 månader innan lanseringen så alla denna tid gick inte hela vägen för GoPro.


Lästips: Bästa minneskorten till din GoPro Hero4 / Hero5 Silver & Black


Men så är det också första drönaren från tillverkaren. Om vi ska jämföra med DJI som är ett en ren drönartillverkare så har de arbetat sig igenom drönarserierna Phantom, P2, P3 och P4 för att sakta men säkert optimera sådant som stabilisering och tålighet.

”Många tror att det är enkelt att bygga drönare, men det är inte det. DJI är ett drönarföretag. GoPro ett kamera företag. Det förvånar mig inte att de har tekniska problem med sin första drönare, även efter alla fördröjningar. Det var faktiskt att vänta”, sade Michael Blades, analytiker på Frost & Sullivan om GoPro Karma.

Elektriska problem är ett exempel på utmaningar som de flesta veteraner inom drönarbranschen har stött på, inte minst DJI som är marknadsledaren idag. Bara ta en titt på den här videon och se hur en drönare faller från himlen efter att batteriet fallerat. Det är en lång video på 11 minuter, vill du inte se alla snygga manövrar i lyften kan du gå fram till 4:25 för att se fallet.

GoPro Karma

Problem är dock inget som verkar avskräcka GoPro eller tillverkarens VD Nick Woodman. Och ett ständigt växande mässgolv med allt fler drönartillverkare är inte heller något som verkar beröra nämnvärt. Woodman är övertygad om att 15 års dedikerat arbete och marknadsföring ska hålla GoPro vid liv bra länge till.

Ett steg i företagets utveckling för framtiden är Karma 2 — en ny drönare som Nick Woodman bekräftar är planerad, men det är också allt vi får veta idag. Intresset för första generationens Karma var skyhögt och grunden för Karma 2 ser, trots att Karma återkallades, riktigt stabil ut.

Vi hoppas så klart att GoPro kan lyckas där så många andra misslyckats, och att företaget släpper Karma 2 som den utmärkta drönare vi hoppas på. Drönare tillsammans med actionkameror kan ge upphov till riktigt häftiga videor och vad bättre än ett företag som tillverkar båda?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.