Netstalker kollar dina Windows-program efter misstänkt internetanvändande

scr netstalker

Har du koll på vilka applikationer i Windows som använder din internetanslutning? Om inte så är du långt ifrån ensam, men det finns en väldigt bra anledning att hålla ögonen på de som gör det. Med gratisprogrammet NetStalker får du full koll och samtidigt en säkrare dator.


Vi gissar att du redan har en brandvägg i Windows eftersom alla de senare versionerna av Microsofts operativsystem kommer med en sådan förinstallerad. Och visst gör den ett bra jobb för att vara en enkel, förinställd sådan — men den kommer med en stor nackdel som många inte tänker på.

Den berättar egentligen inget för dig. När vi klickar oss fram genom Windows, installerar nya program, kör programmen och fortsätter med det dagliga användandet skapas dolda rutiner och regler för brandväggen. Vi kan gå in i inställningarna och hitta dem där, men ingen berättar öppet att de finns.

Så hur ska vi då kunna veta vad som faktiskt har tillgång till internet, hur dessa applikationer arbetar och vem på internet de har kontakt med? Här får du full koll med NetStalker. Gratisprogrammet kolla vilka TCP- och UDP-anslutningar som sker mot din dator. Både för tjänster i Windows och installerade applikationer. Härifrån kan du kontrollera anslutningar såväl som blockera dem om du så önskar.


Lästips: SHUTUP10 SKYDDAR DIN INFORMATION I WINDOWS 10 FRÅN MICROSOFTNetStalker ligger aktiv i bakgrunden och skannar regelbundet av hur din internetanslutning används. Om någon tjänst eller applikation beter sig konstigt kan NetStalker berätta det för dig så du kan göra något åt det om behovet uppstår. Du kan även ställa in regler för hur internet får användas, och skulle något i datorn försöka bryta mot reglerna blockeras de från tillgång.

Om du vill prova NetStalker bör du först ha i åtanke att programmet inte är en komplett säkerhetslösning. Den ska istället ses som ett komplement till din befintliga brandvägg och inte användas som något annat.

NetStalker finns med svenska språkstöd och fungerar med alla Windows-versioner, från Windows XP fram till Windows 10, med både 32- och 64-bitars. Programmet är helt gratis att ladda ner och använda, det tillkommer inga kostnader. Netstalker laddar du ner från den officiella webbsajten och kan fås som installationsfil och portabelt program för exempelvis usb-stickan.