Netflix på offensiven mot piratkopiering

Netflix Logo 2016

Netflix är på väg att gå till storoffensiv mot piratkopiering. I takt med att filmtjänsten växer sig allt starkare på marknaden med egenproducerat material ökar viljan att motverka piratkopiering — och med nyanställningar tänker Netflix visar vart de står i frågan.


Bara sen årsskiftet 2016/2017 har Netflix skickat fler än en miljon förfrågningar till Google om borttagning av länkar till piratkopierat material. Filmer och serier som filmtjänsten antingen har producerat helt själv eller licensierat för exklusiv åtkomst.

Och nu planerar företaget att anställa en eller flera personer som ska arbeta uteslutande med identifiering och hantering av piratkopiering av Netflix egna material. Tjänsten kallas ”Copyright and Content Protection Coordinator” och nyheten om denna rapporterades först av Torrent Freak.

Tjänsten innefattar bland annat framtagande av nya tekniska lösningar för att bevaka olika piratportaler som sprider kopierade filmer och serier. Det ska öven tas fram olika lösningar för att kontrollera, anmäla och på annat vis hantera piratkopiering.

Netflix i nära samarbete med MPAA

Samtidigt tänker Netflix inleda ett närmare samarbete med andra mediagiganter under initiativet ”Alliance for Creativity and Entertainment”. Ett initiativ som skapades av organisationen MPAA, eller ”Motion Picture Association of America” som förkortningen står för.


Anledningen till att Netflix går på offensiven just nu kan ha sin logiska förklaring i en kommande storsatsning på egenproducerat material.

Bara under 2018 beräknas filmtjänsten spendera extrema sju miljarder dollar på att själva skapa filmer och serier, samt licensiera befintligt material. Dessutom, innan 2017 når sitt slut kommer Netflix att ha släppt 1 000 timmar av sitt egna, unika material på sajten.

Även konkurrenterna Apple och Amazon arbetar hårt för att ta marknadsandelar från Netflix. Vi vet sen tidigare att Apple tänker spendera mer än en miljard dollar på filmer och serier de kommande månaderna, och Amazon ligger inte på latsidan heller. Inte konstigt att Netflix och de andra giganterna vill skydda sina verk.

Vad tycker du om att Netflix tänker öka sitt intresse kring anti-piratverksamhet? Skriv en rad och berätta i kommentarsfältet!