Netflix öppnar för HDR-film i mobiltelefonen & surfplattan

Netflix Logo 2016

HDR har länge varit exklusiv för TV-apparater. I takt med att skärmtekniken för datorer, mobiltelefoner och surfplattor blivit allt bättre har HDR även letat sig dit, något som får Netflix att öppna upp för HDR-film på mobila enheter.

Vad det betyder är att du även kan titta på film med HDR-stöd via Netflix exempelvis på surfplattan Samsung Galaxy Tab S3 eller mobiltelefonen LG G6. Mängden titlar är begränsade, antalet enheter med HDR-stöd få. Men att Netflix tar beslutet är ett stort steg i rätt riktning för många.

Först ut att släppas med stödet är serien Iron Fist som har premiär den 17 mars 2017. Därefter kommer fler titlar att göras tillgängliga, men vilka det blir är ännu okänt. Räkna dock inte med någon större mängd den första tiden.

Samtidigt går Netflix ut med att framtiden kan ge oss olika versioner av filmer och serier beroende på vilken enhet man använder, eller närmare bestämt skärmstorleken.


Lästips: Nytt för Netflix på Android — nu kan du välja plats för offline-filmerna


Netflix har ständigt förbättrat sin tjänst och står idag på toppen som en av de absolut bästa filmtjänsterna på internet idag. Stort utbud av högkvalitativa filmer och serier, både egna och köpta. Möjlighet till nerladdning på mobiltelefon eller surfplatta för tillfällen när internet saknas. Och jämförelsevis hög bildkvalitet.

Om någon ställer sig frågande till vad HDR är kan förklaras att förkortningen betyder ”High Dynamic Range”. I praktiken betyder tekniken ett högre kontrastförhållande, kraftfullare och mer naturtrogna färger samt en känsla av mer djup i bilden.  Förutsatt att skärmen du använder har stöd för HDR och att filmen eller serien också har det.

Sony Xperia XZ Premium är en mobiltelefon med både 4K-upplösning och HDR. Med rätt hastighet på internetanslutningen skulle det potentiellt kunna bli ruskigt bra bild på den lilla skärmen. Och Sony är inte ensam om att ta fram mobiltelefoner av det här slaget. LG och Samsung visar framfötterna och inom några år räknar vi med att alla flaggskeppstelefoner har 4K och HDR.

Vad tror du om att Netflix tänker öppna upp för HDR även till mobiltelefoner och surfplattor? 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.