Netflix fungerar nu i Linux – kräver Chrome

Netflix logo

Netflix har nu stöd för Linux och kan spelas upp direkt i webbläsaren.

Om man har Google Chrome 38 eller nyare version är det bara att gå till Netflix webbsajt och köra igång.

Anledningen till att det äntligen fungerar är för att Netflix tagit bort de restriktioner som funnits på grund av teknikproblem.

Inget mer Silverlight

Google Chrome 38 stöder såväl HTML5 som de DRM-skydd som krävs för att filmtjänsten ska kunna användas – så nu är det bara att logga in som vanligt och titta.

Ett annat problem har varit att Microsofts Silverlight har varit ett krav under en längre tid. Eftersom Silverlight inte finns till Linux så har användarna effektivt utestängts från filmtjänsten.

Stopp för andra webbläsare

Tacksamt nog finns ersättaren HTML5 tillgänglig och efter en tids testande så har Netflix alltså öppnat slussarna för alla som vill använda tjänsten även i Linux.

Om man föredrar en annan webbläsare, som Mozilla Firefox, blir det dock tvärstopp. Det krävs ytterligare implementationer av bland annat rätt DRM-skydd för att det ska fungera, så innan dess är Google Chrome enda valet.

Dolda inställningar

netflix-stream-manager

Nu när du vet att Netflix även fungerar med Linux så kommer här ytterligare ett tips – det finns en dold meny i tjänsten som ger fler inställningar kring uppspelningen.

Menyn kallas ”Stream Manager” och härifrån kan man ställa in buffringsmängden, justera synkronisering av ljud och tal samt mer.

För att komma åt menyn startar man en uppspelning, vad som helst går bra, och trycker ner Shift + Alt samtidigt som man vänsterklickar på filmen. I Mac OS X är det istället Shift + Option som gäller på tangentbordet.

Konamikoden

Har man istället en Netflix-app till tv:n, bluray-spelaren, konsolen eller liknande finns andra sätt att hitta dolda menyer.

Med respektive kontroll till enheten man använder trycker man följande: Upp, Upp, Ner, Ner, Vänster, Höger, Vänster, Höger, Upp, Upp, Upp, Upp.

Den som är snabbtänkt och känner till berömda Konamikoden skulle kunna se Netflix tilltag som en hyllning till den berömda koden. Läs mer om vad Konamikoden är på Wikipedia.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.