Netflix höjer priserna rejält – om du bor i USA

Netflix Logo

Netflix höjer priserna rejält – om du bor i USA. Frågan är nu hur länge det dröjer innan vi får se samma höjning även i Sverige. Och anledningen? Ökade kostnader för licensavtal och egenproducerat material.


Netflix har gradvis höjt priserna de senaste åren, men aldrig så mycket som nu. Den senaste ökningen är den absolut största någonsin från filmtjänsten, och många ställer sig nu frågan om det är värt pengarna att fortsätta med Netflix.

Som det ser ut idag kommer ökningarna vara mellan en och två amerikanska dollar beroende på vilken nivå man användare. Den lägsta nivån kostar nu 8,99 USD, upp från 7,99 USD. Standard-prenumerationen ökar från 10,99 till 12,99 USD.

Och så har vi den sista, dyraste prenumerationen. Den som krävs om du vill titta på 4K och HDR med Netflix. Den kostar nu 15,99 USD, istället för 13,99 USD som tidigare.

Prisändringarna kommer att rulla ut till nya och befintliga prenumeranter under en period på tre månader.


Det är knappast någon nyhet att Netflix satsat stort på egenproducerat material de senaste åren. När de stora filmbolagen drar öronen åt sig och skapar egna portaler med sitt material, då måste Netflix hitta andra lösningar. Och det märks på innehållet som allt mer går åt original-film och serier.

Som exempel på vilka kostnader vi pratar om här så kan sägas att serien Friends kostar Netflix extrema 100 miljoner dollar (!) för hela 2019. Och under 2018 budgeterades för en kostnad på 13 miljarder dollar för egenproducerat material.

Nu återstår att se när Netflix breddar prishöjningen till fler marknader. Och än mer intressant är när den dyker upp i Sverige. För vi kan nog räkna med att det sker förr eller senare. Och då kommer vi att få reda på hur många som nått sin smärtgräns för filmtjänsten.

Var går din?