Netflix fungerar i Firefox 49 med Linux — öppnar för DRM-skyddade sajter

Mozilla Firefox Logo

Äntligen fungerar Netflix med webbläsaren Firefox i operativsystemet Linux. Med version 49 och framåt har utvecklaren Mozilla inkluderat stöd för Widevine — ett Content Decryption Module från Google — och ett krav för att Netflix ska fungera.

Stödet finns redan implementerat i Firefox för Windows-användare men i Linux har användaren varit begränsade till Google Chrome. Med version 49 blir Firefox äntligen jämställd med sin konkurrent och Mozilla hoppas att användarna ska känna att de kan byta till Firefox på heltid.

Givetvis finns möjligheten att avaktivera Widewine om man så önskar. En hel del användare av Linux gillar inte DRM-skydd och kan helt sonika undvika dessa genom att slå av Widewine — vilket i sin tur betalar att de inte kan dra nytta av sajter som Netflix heller.

Det bör nämnas att även med Firefox 49 kan det vara svårt att få igång Netflix den första tiden efter uppdateringen. För vissa kan det behövas en enkel manipulation av webbläsaren så kallade ”user agent”, det som berättar för webbsajten vilken webbläsare man använder, så den säger Chrome och inte Firefox.


Lästips: Få ut mer av Netflix — 12 utmärkta tips


Förutom Netflix kommer även Amazon Video att fungera från och med Firefox 49. Genom att utöka stöd för krypterad visning av videomaterial via HTML5 hjälper Mozilla och de andra utvecklarna av webbläsare med att göra Silverlight och Adobe Flash onödiga, och det är ett arbete som inte kan gå snabbt nog.

Dags att prova Firefox med Linux? Läs mer och ladda ner webbläsaren från den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.