Netflix blockerar rootade Android-enheter — appen blockas på Play Store

Netflix Logo 2016

Netflix har uppdaterat sin Android-app och med det tagit bort möjligheten att köra applikationen med rootade enheter. Det betyder att alla som har en prenumeration på den populära filmtjänsten och samtidigt har låst upp sin telefon eller surfplatta blir helt utelåst.


Anledningen är att Netflix från version 5.0 blockerar alla enheter som inte är Google-certifierade eller vars mjukvara har blivit förändrad. Eftersom applikationen lutar sig på säkerheten från DRM-systemet Widevine från Google är det ett måste för att behålla integriteten.

DRM är ett absolut måste för Netflix att överleva då filmbolagen kräver skydd mot alla former av piratkopiering. En upplåst mobiltelefon eller surfplatta skulle potentiellt kunna använda applikationer som kringgår skyddet, och det är givetvis allt annat än önskvärt.

Tyvärr betyder nyheten även att alla de med upplåsta telefoner och goda intentioner blir stoppade från att använda Netflix. Merparten av användarna “rootar” sina Android-enheter för bättre kontroll över hur mjukvaran fungerar, inte för att piratkopiera film.

Om du har en telefon eller surfplatta med Android kan du enkelt kolla kompatibiliteten med Netflix. Gå till appsidan på Google Play Store och se om din enhet kan installera applikationen. Om inte kan det vara möjligt att gå runt blockeringen via en installationsfil från webbsajten APKMirror.


Har du redan installerat Netflix-appen kommer den att fortsätta fungera ett tag till. Det finns dock inga garantier att filmtjänsten håller sin applikation vid liv bara för att den finns installerad alltför länge till.