Netflix blockerar aktivt VPN-tjänster

Netflix WIndows 10

Uppdatering: Netflix förnekar att de aktivt blockerar VPN-tjänster.

Netflix kan ha börjat att aktivt blockera användare som kör VPN-tjänster.

Anledningen ska vara tunga påtryckningar från filmindustrin som nu fått upp ögonen för hur tjänsterna används. Man kan nämligen via VPN-tjänster komma åt filmer som är låsta till andra marknader än den svenska – på så vis går man runt regionskyddet för olika titlar.

Unotelly, Unblockus och Torguard är tre av de kanske mest populära tjänsterna på marknaden. Med dessa kan man lura Netflix att tro man befinner sig i länder utanför Sverige och därmed öppna upp filmer som annars vore låsta för oss.

Nu verkar det dock som att Netflix försöker stoppa dessa och i skrivande stund kan man bara få tjänsterna att fungera med Android-enheter.

Lästips: Få ut mer av Netflix – 5 utmärkta tips

Alltid förbjudet VPN-tjänster

Den populära filmtjänsten har hela tiden haft ett användaravtal som säger att användandet av VPN-tjänster är förbjudet. I värsta fall kan man bli helt avstängd från tjänsten. Skillnaden mot tidigare är att Netflix hittills inte aktivt har stoppat tjänsterna, men nu är det alltså ändrat på detta.

Vad som sker är att Netflix tvingar fram korrekta DNS-uppgifter för respektive användare och på så vis går runt alla maskerande tjänster, så som VPN-tjänsterna. Därmed får de fram landet där man befinner sig i och kan visa de filmer som endast fungerar där.

Om det kommer lösningar som går runt Netflix kontroller återstår att se, men det skulle inte förvåna om vi får ett hack eller dylikt i framtiden.

Nyhetskällor är CNET och IDG.

Uppdatering: 2015-01-08

Efter den senaste tidens skriverier kring hur Netflix skulle ha blockerat VPN-tjänster så slår filmtjänsten nu tillbaka mot nyheten.

Enligt Netflix-profilen Neil Hunt gör man ingen medveten blockering och har inga planer på att göra så heller. Alla påståenden om att man skulle ha ändrat inställning till VPN-tjänster är falska, enligt Hunts uttalande som gjordes under CES-mässan i år.

Vad som inte är nytt är att VPN-tjänsten inte får användas med Netflix och tjänsten har sen tidigare blockerat flera sådana just på grund av detta. De som helt nyligen slutat fungerar ska dock inte vara resultatet av något Netflix ha gjort så det skulle inte förvåna om de börjar fungera igenom ett tag.

Anledningen är att man isolerat problemet till Android-appen för Netflix och att något hänt där. Neil Hunt är alltså mycket tydlig i sin och Netflix hållning i nyheten – Netflix har inte gjort något för att blockera de VPN-tjänster som nyligen menats sluta fungera.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.