När släpps Huawei Mate 40-serien?

5G-stöd, Kirin 9000-processor & ny vidvinkelkamera

huawei logo

Huawei har meddelat att den efterlängtade Mate 40-serien släpps redan i oktober. Det finns bara ytterst få detaljer om de kommande mobiltelefoner, och frågan är om vi svenskar överhuvudtaget borde köpa Huaweis telefoner.

Huawei Mate 40-serien presenteras officiellt den 22 oktober 2020. Evenemanget heter ”Unprecedented Power” och fler detaljer än så vill det kinesiska företaget inte avslöja. Vi vet faktiskt knappt något alls om Mate 40-serien.

Unprecedented Power betyder ”prestanda utan motstycke” vilket är en indikation på var huvudfokus ligger. Underrubriken till evenemanget är ”Leap Further Ahead”.

Huawei har erkänt kraftfulla mobiltelefoner på marknaden och med Mate 40-serien får vi sannolikt se de sista modellerna med egenutvecklade Kirin-processorn.

Anledningen är att USA:s svartlistning av Huawei hindrar företaget från att köpa teknologi från amerikanska bolag. Det omfattar även ARM-teknik som finns i princip alla mobila processorer idag. Och tillverkaren TSMC som monterar mobiltelefoner och processorer.

Ny Kirin 9000-processor för hög prestanda – men ingen Google Play Store

Även om Huawei inte har gått ut med officiella uppgifter om sina nya Mate 40-modeller så finns en hel del läckta detaljer.

Det pratas om att Mate 40-serien använder en ny, förbättrad Kirin 9000-processor som bygger på 5nm-teknologi. Den ska vara en 5G-kapabel krets som bygger på Kirin 990 med en rad optimeringar och nyheter.

Något du inte kan vänta dig är Google Play Store eller Play Services. Därmed blir Mate 40-serien i princip oanvändbar för många eftersom Play Services krävs av väldigt många appar. Visst har Huawei en egen appbutik, men det hjälper inte när Googles tjänster är nödvändiga för apparnas funktionalitet.

Man brukar lite nattsvart säga att mobiltelefonerna från Huawei är de bästa på marknaden som du inte bör köpa. Sannolikt gäller det även Mate 40-serien, men kanske har den kinesiska tillverkaren ett ess i skjortärmen som vi inte känner till. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.