NANO Antivirus – utmanaren blir allt bättre

NANO Antivirus

NANO Antivirus – utmanaren

Att alla med en dator borde installera ett antivirusprogram hoppas jag de allra flesta känner till. Så även de stora aktörerna på marknaden, bland dem Symantec, Avira, AVG, Avast, ESET, Bitdefender, F-Secure och Trend Micro – bara för att nämna några.

Ett antivirusprogram som många garanterat inte känner till är uppstickaren NANO Antivirus. Trots att antivirusprogrammet kommer med många funktioner som betalalternativ har och ett riktigt enkelt gränssnitt så synes NANO Antivirus inte på många listor. Vilket är synd då man får en hel del för ingen kostnad alls.

Grundläggande funktionalitet

Först och främst får man alla de grundläggande funktionerna, som att man kan hitta krypterade och polymeriserande kod, externa enheter kan genomsökas när de ansluts och skadlig kod som hittas kan sättas i karantän. Inga konstigheter alltså, allt som man kan tänkas behöva i grundskyddet finns med.

Man kan även placera filer i en så kallad ”Trusted Area” där de exkluderas från genomsökning om man är helt säker på att de är fria från skadlig kod. En välkommen funktion då vissa filer kan flaggas som skadliga även om de inte är det. För mer information om funktionerna så kan ni besöka den officiella webbsajen.

Säkerheten

Den stora frågan är givetvis hur träffsäker NANO Antivirus är när det kommer till att hitta skadlig kod, både känd och okänd. Tyvärr finns inga oberoende tester av kända aktörer som AV-Tests, så här får man helt enkelt lita på att mjukvaran gör sitt jobb. Då mjukvaran i skrivande stund är i betaversion så ökar det osäkerheten givetvis.

Vill man gå efter säkra kort så menar AV-Tests att Avira Antivirus Pro 2015, F-Secure Internet Security 2015 och Trend Micro Internet Security 2015 är toppvalen, i den ordningen. Läs mer om detta här.

Om du vill testa NANO Antivirus så kan du ladda ned programmet här. Mjukvaran finns både som online- och offlineinstallation där den senare väger in på mer än 400 MB. Bara att välja och köra igång installationen.

nano-antivirus-logo

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.