HTML5 är nu standard på YouTube

youtube.jpg


HTML5 är nu standard på YouTube

YouTube använder nu HTML5 som standard istället för Adobe Flash. Det är ett stort steg för standarden som tar allt mer mark från konkurrenter som Adobe Flash och Microsoft Silverlight.

De webbläsare som gäller för att HTML5 ska kunna vara standard är Google Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 samt Firefox (beta).

ABR minskar buffrandet

Tack vare funktionen ABR, Adaptive Bitrate, i HTML5 så har YouTube kunnat minska mängden buffrande video med hela 50 procent över den globala marknaden, i vissa fall upp till 80 procent. Detta då man kan ställa in videoupplösningen automatiskt efter befintliga nätverks prestanda och kvalitet.

Det är också ABR som gör att man med Xbox One och Playstation 4 kan strömma sina spel live mot internet, eller överhuvudtaget använda Chromecast för den delen. En annan fördel med HTML5 är stödet för VP9 som ger högre upplösningar och bättre bildkvalitet men med bandbreddsminskning på 35 procent – för att bara nämna några saker.


Adobe Flash & Silverlight

Samtidigt som HTML5 är på uppgång så minskar intresset för Adobe Flash kraftigt. Så pass att Adobe först lade ner stödet för mobila enheter, så som smartphones, och sedan begränsade sin framtidsplan för Flash till gaming och uppspelning av ”premium video”.

Även Silverlight är på väg bort efter att Microsoft först lagt ner all utveckling av tekniken och därefter Netflix val att lämna Silverlight för HTML5. Det är tydligt att den senaste HTML-standarden tar allt mer mark och intresset är skyhögt – frågan är nu vad nästa steg blir i utvecklingen och vad HTML6 kan bjuda på.

Vad tror ni?