Mycket sämre 8K-videoinspelning med Galaxy S23 efter uppdatering

Samsung Galaxy S23 Ultra
Foto: Zana Latif, Unsplash

Hoppsan, det här ser inte bra ut Samsung. Rapporter pekar på att Samsung kan ha försämrat funktionaliteten i Galaxy S23-telefonerna med en uppdatering – utan att berätta något för användarna.


Det menar personer på Reddit och Twitter som säger att de har hittat bevis på att videoinspelning i 8K-upplösning inte är lika bra som när telefonerna först släpptes. Mer specifikt så noterar de att Galaxy S23-telefonerna inte längre kan spela in högupplöst 8K-video i 200 Mbit/s som tidigare.

Istället är högsta inställningen betydligt lägre 80 Mbit/s – en försämring med hela 60 procent.

Minst en video som laddats upp på YouTube visar att inställningen för ”High bitrate videos” är avaktiverad och inte kan användas. Se själva i videon ovan.

Problemet uppstår med juli-uppdateringen

Rapporterna om ändringen kom kort efter att Samsung släppte sin juli-uppdatering. En uppdatering som initialt bara såg ut att ha de sedvanliga, generella bugg- och säkerhetsfixarna. Storleken är 425 MB vilket kan jämföras med juni-uppdateringen som låg på 2,2 GB.


I ändringsloggen för juli-uppdateringen står att den kan innehålla, men är inte begränsad, till följande:

  • Förbättringar kring enhetens stabilitet, buggfixar
  • Nya och/eller förbättrade funktioner
  • Vidare förbättringar till prestandan

Ett 90-tal buggfixar ska vara inkluderade som löser allehanda stabilitets och säkerhetsproblem i Android.

Kan vara kamera-appen som ställer till det

Några användare menar att Samsung har släppt en uppdatering till kamera-appen för Galaxy S23. Den gamla versionen var 13.1.01.28 och den nya versionen är 13.1.01.35. Det är möjligt att det är appen som begränsar användarna och inte juli-uppdateringen.

När användare spelar in videor i 8K-upplösning med 200 Mbit/s så finns risken att videon blir hackig eller ryckig. Det är ett problem som diskuterats vitt och brett med Galaxy S23-serien.

Huruvida begränsningen på 80 Mbit/s minskar eller helt eliminerar problemet vet vi inte. Men om det är anledningen till varför Samsung potentiellt slog av 200 Mbit/s-alternativet med flit så borde de åtminstone ha kommunicerat det tydligt.

Mer information följer så fort vi har ett uttalande från Samsung.

Via Reddit