Mycket sämre 8K-videoinspelning med Galaxy S23 efter uppdatering

Samsung Galaxy S23 Ultra
Foto: Zana Latif, Unsplash

Hoppsan, det här ser inte bra ut Samsung. Rapporter pekar på att Samsung kan ha försämrat funktionaliteten i Galaxy S23-telefonerna med en uppdatering – utan att berätta något för användarna.

Det menar personer på Reddit och Twitter som säger att de har hittat bevis på att videoinspelning i 8K-upplösning inte är lika bra som när telefonerna först släpptes. Mer specifikt så noterar de att Galaxy S23-telefonerna inte längre kan spela in högupplöst 8K-video i 200 Mbit/s som tidigare.

Istället är högsta inställningen betydligt lägre 80 Mbit/s – en försämring med hela 60 procent.

Minst en video som laddats upp på YouTube visar att inställningen för ”High bitrate videos” är avaktiverad och inte kan användas. Se själva i videon ovan.

Problemet uppstår med juli-uppdateringen

Rapporterna om ändringen kom kort efter att Samsung släppte sin juli-uppdatering. En uppdatering som initialt bara såg ut att ha de sedvanliga, generella bugg- och säkerhetsfixarna. Storleken är 425 MB vilket kan jämföras med juni-uppdateringen som låg på 2,2 GB.

I ändringsloggen för juli-uppdateringen står att den kan innehålla, men är inte begränsad, till följande:

  • Förbättringar kring enhetens stabilitet, buggfixar
  • Nya och/eller förbättrade funktioner
  • Vidare förbättringar till prestandan

Ett 90-tal buggfixar ska vara inkluderade som löser allehanda stabilitets och säkerhetsproblem i Android.

Kan vara kamera-appen som ställer till det

Några användare menar att Samsung har släppt en uppdatering till kamera-appen för Galaxy S23. Den gamla versionen var 13.1.01.28 och den nya versionen är 13.1.01.35. Det är möjligt att det är appen som begränsar användarna och inte juli-uppdateringen.

När användare spelar in videor i 8K-upplösning med 200 Mbit/s så finns risken att videon blir hackig eller ryckig. Det är ett problem som diskuterats vitt och brett med Galaxy S23-serien.

Huruvida begränsningen på 80 Mbit/s minskar eller helt eliminerar problemet vet vi inte. Men om det är anledningen till varför Samsung potentiellt slog av 200 Mbit/s-alternativet med flit så borde de åtminstone ha kommunicerat det tydligt.

Mer information följer så fort vi har ett uttalande från Samsung.

Via Reddit

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.