Mozilla kan sluta med Firefox – utvecklar en ny webbläsare

Mozilla Firefox Logo

Mozilla kan lägga ner webbläsaren Firefox och börja om med något helt nytt. Det avslöjar Mozillas molnchef Mark Mayo som berättar att företaget redan experimenterar med en helt ny webbläsare.


Under kodnamnet Tofino har Mozilla en mängd olika webbläsare som varken ser ut eller känns som det Firefox vi känner till idag.

Det kanske mest spännande är att Tofino inte bygger på Mozillas egna webbläsarmotor Gecko utan istället Electron och React. Kortfattat så betyder det Chromium som är från Google och som lägger grunden till webbläsaren Chrome.

Firefox försvinner inte på länge

Om någon nu blir förbannad och tror att Mozilla tänker lägga ner Firefox omedelbart så kan vi lugnt säga att det inte kommer att ske. Inte den närmaste tiden, kanske aldrig.

Mozilla är inte ens nära att färdigställa något, Mark Mayo säger att de inte har någon konkret plan för framtiden med experimentet och idag har utvecklarna inget att visa upp.


Jascha Kaykas-Wolff är marknadschef på Mozilla och enligt henne kommer de att visa upp sina lärdomar längre fram. Så länge man är på experimentstadiet finns inga planer på att visa vad man arbetar med, så släpp hatten för någon storm är det inte än.

Mozilla behöver Firefox för att fortsätta få in sina intäkter och Firefox är viktig för miljontals användare världen över.

Ett misslyckande

Om Chromium blir basen för nästa stora lansering från Mozilla så är det något företaget håller tyst om idag. Det vore något av en besvikelse eftersom Chrome dominerar tillsammans med Firefox och Edge. Alla med sin egenutvecklade grund att stå på.

Om Firefox går över till Chromium betyder det att Mozilla har misslyckats och ser sig om efter ett bättre alternativ. Personligen tror jag inte grunden är det viktiga här utan designen och hur interaktionen med användaren sker.

Jag föredrar Chrome eftersom det är en webbläsare som jag använt i många år nu. Helt av vana alltså. Edge är utmärkt om man vill rita och klippa i webbsajter medan Firefox är bra på….ja inte bättre än Chrome på något egentligen.

Vilken webbläsare använder du? Skriv gärna en kommentar och berätta!