QuickTime öppnar din dator för hackerattacker

apple quicktime logo

Använder du QuickTime på din Windows-dator? Då bör du omedelbart avinstallera programmet då två mycket allvarliga sårbarheter ger hackare åtkomst till datorn.


Anledningen till att vi rekommenderar en avinstallation istället för en uppdatering är att Apple inte längre släpper nya versioner av QuickTime för Windows. Därför kommer alla som använder programmet på en Windows-dator att vara i fara.

Det är säkerhetsföretaget Trend Micro som går ut med varningen och strax därefter gick även amerikanska Department of Homeland Security ut med samma råd — avinstallera omedelbart eller riskera allvarliga konsekvenser.

I skrivande stund finns inga uppgifter som pekar på att någon faktiskt har drabbats av sårbarheterna, men vi menar att det är bättre att vara på den säkra sidan, eller hur?

Öppnar datorn för attacker

Idag finns få anledningar till att använda QuickTime på sin dator så för de allra flesta lär det inte märkas om programmet tas bort. Har man men Mac-dator med OS X är det bara att köra på som vanligt, där finns inte samma sårbarheter.


Så vad är det sårbarheterna gör?

Enkelt förklarat är att om någon med en Windows-dator har QuickTime installerad och klickar på fel länk (eller kör fel fil) så kan kod exekveras utanför programmet. Koden kan göra det möjligt att installera skadliga program som tar över datorn.

Vår rekommendation är en omedelbar avinstallation och att man håller sig långt borta från QuickTime om man har en Windows-dator.