Mobiltelefonerna som kan använda Android Q Beta

Android Logo 950 x 500

Google har släppt officiella beta-versioner av Android Q till 21 olika mobiltelefoner från 12 tillverkare. Det är andra året som Google erbjuder OEM-tillverkare möjligheten att ha nya Android-versioner på sina enheter före lansering.

Lästips: Google Assistant blir mycket bättre – här är nyheterna

Förra året var första gången som Google öppnade för att låta OEM-tillverkare testa beta-versioner på sina telefoner. Åtminstone ett väldigt litet antal modeller.

Med Android Q får tillverkarna ytterligare en chans att vara bland de första med nya versionen. Totalt inkluderas 12 tillverkare utöver Google, och antalet mobiltelefoner har ökat till 21 modeller.

Bland tillverkarna som inkluderas hittar vi mer kända namn som Huawei, Xiaomi, OnePlus, LG och Asus. Den kompletta listan med tillverkare och modeller hittar du här under.


Mobiltelefoner med Android Q

huawei-mate-20-pro
Huawei Mate 20 Pro kan använda Android Q Beta.
Asus Zenfone 5Zrealme 3 ProXiaomi Mi Mix 3 5G
Essential PhoneSony Xperia XZ3Google Pixel 3
LG G8TECNO SPARK 3 ProGoogle Pixel 3 XL
Huawei Mate 20 ProVivo X27Google Pixel 2
Nokia 8.1Vivo NEX SGoogle Pixel 2 XL
OnePlus 6TVivo NEX AGoogle Pixel
OPPO RenoXiaomi Mi 9Google Pixel XL

Vi vill vara tydliga med att det är en beta-version av Android Q som gäller idag.

Det betyder att du kan räkna med en hel del problem om du använder mobiltelefonen till vardags. Som ett exempel har Samsung Galaxy Watch-användare vittnat om svårigheter att använda sin smartklocka med Android Q.

Det går att ta bort Android Q och ominstallera den gamla Android-versionen om du skulle ångra dig. Tänk bara på att det raderar all din data och alla inställningar på telefonen. Säkerhetskopiera alltid.

Om du vill prova Android Q på din telefon, och du har en modell som listas ovan, så kan du besöka den officiella produktsidan för att läsa mer. Där finns instruktioner och klarar direktiv kring vad som fungerar och vad som inte gör det.

Google presenterar nya funktioner till Android Q

android q smart reply
Smart Reply blir bättre med Android Q.

Samtidigt som listan med mobiltelefoner avslöjades så passade Google på att berätta om nya funktioner till Android Q.

Bland annat belystes det hett efterlängtade Dark Mode som i princip betyder att din telefon får ett mörkt tema som sträcker sig över hela operativsystemet. Det kommer även stöd för vikbara mobiltelefoner (tänk Samsung Galaxy Fold) och maskininlärning med AI-teknologi lokalt i mobiltelefonen.

Google detaljerade även förbättrade funktioner kring röststyrning och analysering av röstdata.

Bland annat kan Android Q identifiera språk och ord i realtid för att skapa undertexter på livekonserter och inspelningar. Det behövs ingen internetanslutning för detta då allt sker i telefonen.

Smart Reply är en annan funktion som förbättras. Smart Reply analyserar textmeddelanden och e-postmeddelanden, och ger dig förslag på snabbsvar. Nu är funktionen inbyggd direkt i Android Q och fungerar på fler platser.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.