Mobiloperatören Tre skickar bloatware med uppdateringen till Android 7.0

three appcloud

Mobiloperatören Tre har skickat ut uppdateringen för Android 7.0 till de med Samsung Galaxy S7. Med uppdateringen följer det inte bara med alla fördelar som Google introducerar i senaste versionen — Tre har även skickat med en högst oväntad applikation som är ett extremfall av bloatware.


Applikationen som Tre skickar med uppdateringen till Android 7.0 heter Three Appcloud och det är i stort en alternativ appbutik. När du startar applikationen kan du kryssa för de appar som ska installeras, men det gäller att vara vaksam då tre alternativ för shopping redan är förkryssade.

Till webbsajten Mobil säger Kamran Alemdar, som är PR- och informationschef på Tre, att det är en rekommendationstjänst för applikationer. Den följer med uppdateringen till Samsung Galaxy S7, Galaxy S6 och Galaxy J3, samt Sony Xperia E5.

Han säger också att Tre inte får betalt för majoriteten av applikationerna som går att ladda ner, men också att runt en tredjedel ger intäkter om användaren installerar dem. Vågar vi gissa att de tre förinställda shoppingapparna är inkluderade i den tredjedelen?

Mer pengar åt Tre — liten hjälp åt dig

Skräpappar som Three Appcloud är ett otyg och helt onödiga eftersom de bara har ett enda syfte — att ge den som skickar med applikationen i sina telefoner pengar från installationer. Google Play Store är lika bra på att tipsa om utmärkta applikationer, så Three Appcloud tillför inget.


Jo, det finns faktiskt en sak som bloatware tillför. Nämligen irritation. Vi hoppas att Tre tar sitt förnuft till fånga och slutar med dumheterna, även om det betyder minskade intäkter. Tacksamt nog återkommer inte Three Appcloud efter en fabriksåterställning och det är ju alltid något.

Skärp er Tre. Era användare behöver inte bloatware i sina telefoner.