Mobilabonnemang för den nya generationens mobilnät – 5G

Femte generationens mobilnät är här. I dag blir det allt vanligare att det istället för “4G”står “5G” uppe i hörnet på våra mobiltelefoner. Det finns alltså numer mobilabonnemang med stöd för 5G. Men vad är egentligen skillnaden? Och behöver du ett särskilt abonnemang för att kunna ta del av 5G-nätets snabbare uppkoppling och mer vidsträckta täckning?

5G började faktiskt användas i Sverige redan under 2020, men det är kanske först nu, 2022, som en majoritet av mobilanvändarna kunnat ta klivet ut på 5G-nätet. För många har detta skett utan att man behövt göra något aktivt val. Stora mobiloperatörer som Tele2, Telia och Comviq har sömlöst fört över sina befintliga abonnenter till det nya nätet, och för deras räkning beror det just nu endast på var du befinner dig geografiskt (och om du har en 5G-kompatibel mobiltelefon). Om det finns 5G-täckning där du är, är det det nätet du är uppkopplad till.

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?

För dig som är mobilanvändare kommer den märkbara skillnaden mellan 4G och 5G vara att du har bättre täckning och snabbare uppkoppling. Detta är dock inte den främsta skillnaden mellan 4G och 5G. När man talar om att 5G kommer innebära stora framsteg för samtidens högteknologi menar man istället hur mycket enklare och snabbare det är för trådlösa saker eller enheter att koppla upp sig mot 5G-nätet och i förlängningen mot varandra. Det kommer i princip kunna ske i realtid, vilket öppnar upp för nya möjligheter vad gäller alla typer av “smarta” enheter som självstyrande fordon eller sensorer i byggnader.

Den tekniska skillnaden mellan 4G och 5G handlar om hur de så kallade mobilbasstationerna sänder ut sina signaler. På det tidigare nätet sändes signalerna ut med jämn spridning i alla riktningar. I och med 5G-tekniken används istället adaptiva lober, som möjliggör en mer specifikt riktad signalsändning. På detta sätt kommer den totala signalmängden att minska, samtidigt som den blir mer koncentrerad åt vissa håll.

Sådana här teknikskiften brukar ofta mötas med skepsis till en början, och så har också varit fallet med 5G-nätet. Framför allt gäller det frågor om säkerhet kring strålning. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att 5G skulle innebära några hälsorisker. Precis som sina föregångare 4G och 3G använder 5G radiovågor för den trådlösa överföringen av information. Strålskyddsmyndigheten har gjort bedömningen att det inte finns någon strålskyddsmässig anledning att inte installera 5G över Sverige.

Vilka mobiloperatörer erbjuder 5G?

När du tecknar ett nytt avtal för mobilabonnemang bör du självklart se till att din operatör erbjuder mobilabonnemang med stöd för 5G. Särskilt om du binder upp dig över en längre tidsperiod, eftersom 5G-nätet kommer fasa ut det föregående 4G-nätet så småningom. När du köper ny mobiltelefon bör du också kontrollera att den är kompatibel med 5G, eftersom den annars kommer vara oanvändbar i de områden där mobilnätet uteslutande är 5G.

Följande operatörer erbjuder 5G-abonnemang i september 2022:

  • Comviq
  • Tele2
  • 3
  • Halebop
  • Telia
  • Telenor
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.