Haptisk feedback med tangentbordet i iOS 16 minskar batteritiden

iOS 16

En nyhet med iOS 16 är en funktion som heter ”Haptisk tangentbordsåterkoppling”. Den gör att du känner små vibrationer varje gång du trycker på en tangent på det digitala tangentbordet.

Det är en mycket subtil och bekväm känsla som ger precis rätt mängd återkoppling utan att vara störigt. Det är också en funktion som kan dränera ditt batteri mycket snabbare än tänkt enligt Apple.

Apple varnar: Kan påverka batteritiden

I ett supportdokument på sin webbsajt så varnar Apple för att ”Haptisk tangentbordsåterkoppling” kan påverka batteritiden rejält. Och det är en sällsynt varning för en funktion från Apple.

Turning on keyboard haptics might affect the battery life of your iPhone.

Apple

Funktionen är inte påslagen som standard med iOS 16. Har du precis uppdaterat din mobiltelefon med nya iOS-versionen så måste du manuellt aktivera Haptisk tangentbordsåterkoppling, vilket betyder att du sannolikt inte påverkas av problemet från första början.

Så aktiverar du Tangentbordsfeedback

Om du vill prova funktionen trots Apples varning så är det enkelt gjort. Så här gör du:

  1. Öppna Inställningar > Välj Ljud och haptik
  2. Välj Tangentbordsfeedback
  3. Aktivera ”Haptik”

Svårare än så är det inte.

Om du inte känner några vibrationer trots att Haptik är aktiverad så måste du göra ytterligare en inställning.

  1. Gå till Inställningar > Välj Hjälpmedel
  2. Välj Tryck > Aktivera ”Vibrering”

Ta da! Nu ska vibrationerna fungera korrekt. Testa med måtta och håll ett öga på batterinivån bara.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.