Microsoft vill skydda din e-post mot amerikanska myndigheter

microsoft-logo

Amerikanska myndigheter: Vi vill läsa din e-post utomlands

Microsoft kämpar just nu mot amerikanska myndigheter för att inte behöva tillhandahålla information om sina användare utanför landsgränserna.

Närmare bestämt rör det sig om e-post som finns lagrad på servrar i Irland, data som Microsoft med näbbar och klor försöker hålla utanför myndigheternas ögon. Data som domstolarna i USA gärna ser flyttas över till amerikansk mark och Microsoft har hittills förlorat i alla instanser utom den allra sista – slaget som kan avgöra om din e-post får läsas av amerikanska myndigheter eller inte.

Det är inte konstigt att Redmond-företaget gör allt för att slippa lämna ifrån sig e-posten vid en begäran då storföretagen just nu slåss för den personliga integriteten och rätten för användarna att behålla äganderätten på sin sida.

Har förlorat i alla instanser

Vad domarna hittills har sagt är att då Microsoft kontrollerar all data, oavsett vart den finns, så ska den kunna lämnas till myndigheterna vid förfrågan. Microsoft däremot menar att förfrågningar om data utanför landsgränsen är ogiltliga eftersom det är andra länders lagar som gäller där.

En spännande tvist är att även om Microsoft förlorat senaste ronden så stoppade domaren i målet sitt eget beslut från att ha effekt. Därmed är all utlandsepost fortsatt skyddad medan Microsoft fortsätter att kämpa för sina användare.

Tidigare i år godkände brittiska myndigheter en lag som gör att landet kan begära ut data från företag som finns i landet men som lagrar information utomlands. Enligt Microsoft betyder det att amerikanska invånare kan få sin data utlämnad till brittiska myndigheter – även om man aldrig varit i England.

Dataövervakningen har blivit rejält tuffare de senaste åren och vi ska nog räkna med att det blir ännu mer övervakning i framtiden. Myndigheterna vill få insyn där man tidigare inte hade möjlighet och inte sällan handlar det om säkerhetsfrågor av olika slag som är drivande.

Vad tycker ni – är det här rätt väg att gå i framtiden?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.