Google stoppar Disconnect Mobile på App Store


android-lock

Google skyddar sin rätt att ta din personliga information – stoppar Disconnect Mobile

Att Google tjäna miljarder på att samla information om sina är ingen hemlighet. Med alla terabyte med data som sparas, sorteras och analyseras kan Mountain View-företaget bilda sig en mycket god uppfattning om våra vanor och hur vi lättast kan påverkas för att handla saker genom annonser.

Därför är det kanske inte så konstigt om Google gör allt för att behålla rätten och möjligheten att samla in denna data. Så när en applikation som ”Disconnect Mobile” släpps på Play Store får det garanterat uppmärksamhet inom Google.

Disconnect Mobile tog mer än ett år att utveckla och har kostat 300 000 dollar att färdigställa. Innan Google tog bort appen från Play Store hann den bara laddas ned 5 000 gånger och hänvisningen till borttagandet var att appen bröt mot reglerna för appbutiken.

Det här gör appen

Vad är det då exakt som Disconnect Mobile gör som Google väldigt snabbt vill stoppa? Jo, appen säkrar den personliga informationen på telefoner och surfplattor genom att helt stoppa eller begränsa åtkomsten för andra appar. Det går även att hindra webbsajter som besöks via webbläsaren från att komma åt data.

Lustigt nog är det bland annat tidigare Google-anställda som står bakom Disconnect Mobile och nu är det just Google som sätter ner foten och stoppar appen på Android. Fortfarande borde det vara möjligt att gå vid sidan av Play Store, men spridningen begränsat betydligt mer utan att kunna synas på den officiella appbutiken.


Data om användare är hårdvaluta idag och företagen slåss om att, utåt sett, vara ”snällast” genom att värna om den personliga integriteten. I praktiken handlar det dock om fulknep och alla tänkbara metoder för att miljarderna ska fortsätta att rulla in. Din information är viktig för Google – därför skapade Disconnect Mobile för att stoppa det.

Vad tror du – kommer det att bli vanligare och mer populärt i framtiden med appar och andra skyddsbarriärer som stoppar informationsläckage till storföretag?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.