Microsoft vill lösa DPI-problemet med suddig text i Windows 10

Microsoft Windows 10 Logo

Har du någon gång anslutit din bärbara dator till en extern skärm och märkt att texten oförklarligt blivit suddig i applikationer? Du är långt ifrån ensam om det — mängder av rapporter har trillat in till Microsoft de senaste åren, men först på senare tid försöker företaget på allvar komma till rätta med det.

Problemet med suddig text i Windows uppstår när skalningsfaktorn ändras när Windows noterar att en ny primär skärm har anslutits. En lösning på problemet har varit att logga ut från Windows och in igen, en annan att köra olika gratisverktyg och justera inställningar för att temporärt få texten skarp.

Med senaste Windows Insider-versionen av Windows 10 kan du också starta om de berörda applikationerna för att lösa skalningsproblemet. Åtminstone Win32-applikationer om vi ska tro Dona Sarkar som är ansvarig för Windows Insider.

UWP-applikationer som laddas ner från Windows Store kan inte startas om för samma effekt och det är bara en del Win32-appar som berörs av Microsofts nya lösning. Det är alltså en tidig implementation av en något tafatt lösning som dessutom inte fungerar med sekundära skärmar.

”Also, this only helps apps that become blurry after a change to the display scale factor of the main/primary display. This change, unfortunately, doesn’t improve apps that are blurry on secondary displays when in ’extend’ display mode.” — Dona Sarkar

Dona Sarkar har tagit tag i skalningsproblemet efter att Microsoft under flera år knappt erkänt att det existerar. Trots att tusentals användare rapporterat om problemet med suddig text. Det är positivt att vi nu har en person som verkligen vill göra något åt det hela — frågan är bara om vi kan få den lösning som många hoppas på. Nämligen en permanent, väl fungerande sådan.

Andra nyheter som hittats i Windows 10 Build 16237 är buggfixar och optimeringar kring webbläsaren Edge, Notifikation- och Action-center samt My People-funktionen. Det har även släppts förbättringar för touch-tangentbordet och buggfixar för GPU-visningen i Task Manager.

Läs mer om Windows 10 Fall Creators Update som släpps under hösten på den officiella produktsidan hos Microsoft.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.