Microsoft: Vi ger fortsatt stöd åt Windows-telefoner

Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft kommer inte att lämna sina Windows Phone-användare i sticket. Det meddelar Redmond-profilen Joe Belfiore som säger att företaget tänker fortsätta ge stöd åt den döende plattformen.

Uppgifterna kommer bara kort efter Microsofts senaste kvartalsrapport där företaget redovisade skräcksiffror för Windows Phone-kategorin. För bara två år sedan hade Microsoft intäkter på runt 1.4 miljarder dollar för ett kvartal, idag stannar den siffran på knappt nämnvärda 5 miljoner dollar.

Det kommer inte att släppas fler Windows Phone-telefoner och Windows 10 Mobile har hamnat något i skymundan inom Microsoft. Den nyare plattformen har delats upp från desktop-versionen och det har fått en del att höja en varningsflagga kring framtiden för Windows i telefoner.

Idag är det få som faktiskt tror att Microsoft har en framtid inom mobilkategorin med en egen plattform, något som stärks ytterligare av företagets syn på integration med andra plattformar. Under Build 2017 visade Microsoft lösningar för att ta Windows-användarna närmare både Android och iOS. Och Linux kan nu installeras direkt i Windows 10 så de körs sida vid sida.

Men Joe Belfiore menar att användarna som har Windows-telefoner idag inte ska vara avskräckta av eventuella orosmoln. Stödet från Microsoft kommer att finnas kvar, även om det idag inte står klart hur det ser ut.

Vi vet åtminstone att utlovade funktioner som Night Light och den PC-liknande upplevelsen i Continuum inte har dykt upp. Så det hoppas vi så klart på i framtiden. Bekräftat är att Fluent Design System, tidigare Project NEON, kommer till Windows 10 Mobile. Dock bara för applikationer och inte hela operativsystemet.

Microsofts satsar allt krut på Android och iOS, vilket kanske inte är så konstigt. Med en obefintlig marknadsandel för Windows 10 Mobile är det inte förvånande att företaget gör allt för att integrera sig själv och sina användare med konkurrenternas plattformar.

Frågan är nu vad Microsoft kan göra för att ”kompensera” sina användare med Windows 10 Mobile. En döende plattform som allt färre vill ha och som utvecklarna lämnar för länge sedan. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.