Microsoft To-Do: Integration med Cortana, underuppgifter & delning av listor

microsoft-to-do-windows-10-2017

Microsoft To-Do lanserades tidigt under 2017 som ett alternativ till Wunderlist och en tilltänkt ersättare någon gång i framtiden. Hittills har applikationen varit sparsam i sin design med bara de enklaste av funktioner. Något som Microsoft nu tänker ändra på med tre nya funktioner som är under utveckling.

Det saknas fortfarande lanseringsdatum för funktionerna, men vi vet åtminstone om att Cortana-integration, delning av listor och samarbete med andra användare, samt stöd för att skapa underuppgifter är under utveckling. Alla tre är stora lyft för To-Do som desperat behöver bättre stöd kring organisering och samarbete med andra.

Integrationen av Cortana hjälper inte oss i Sverige speciellt mycket. Den digitala assistenten är begränsad till ett fåtal språk och har inget officiellt stöd för svenska användare. Det är inte ens säkert att du får ett alternativ att aktivera Cortana i To-Do när funktionen släpps.

Microsoft arbetar också med en rad buggfixar som ska lösa problemet med listor som försvinner, olika fel med gränssnittet i applikationerna och visning av felaktiga datum i Outlook. Det har också rapporterats fel vid synkronisering mellan To-Do och tjänstens servrar; även detta arbetar Microsoft med att lösa.

Fortsätter uppdatera Wunderlist och arbetar med app för macOS

En viktig pusselbit för Mac-användare är en applikation till macOS. Det räcker inte med inloggning i en webbläsare och iOS-app, det krävs ett fullfjädrat alternativ för macOS om Microsoft på allvar vill locka användare.

Så vad behöver egentligen Microsoft To-Do för att kunna gå vidare och på allvar utmana Wunderlist?

De kanske viktigaste pusselbitarna som behöver hitta sin plats är möjligheten att dra filer till uppgifter för vidare delning till andra. Att koppla ihop filer från OneDrive med To-Do och dela den vägen. Redan idag finns en integration med Office 365, men knappast så nära som vi önskat. Dessutom saknas möjligheten att lägga listor i mappar, även det önskvärt.

Microsoft arbetar sig sakta framåt med To-Do, men har inte släppt Wunderlist sen köpet av tjänsten tidigare under mitten på 2015. Och det är bra eftersom den förra inte är i närheten av vad den andra kan. Wunderlist för Windows uppdaterades fyra gånger under 2017. Låt oss hoppas att Microsoft inte slutar förbättra Wunderlist innan To-Do är helt redo.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.